Moldova a urcat în trenul european și mai are în față doar un obstacol serios în drumul său spre aderarea la UE – alegerile parlamentare din toamna anului 2025 pe care Kremlinul vrea să le deturneze cu orice preț. După cele două eșecuri electorale suferite în 2024 de Rusia în Moldova, încă un mandat dat de moldoveni forțelor veritabile pro-europene la alegerile parlamentare din acest an ar însemna dezagregarea instrumentelor hibride rusești prin care torpilează Moldova.
Krasnoselski strigă isteric la oamenii nemulțumiți ca să-i mențină în „țarc”
Criza umanitară generată de Rusia în Transnistria prin sistarea livrărilor de gaze în plină iarnă se înscrie în strategia rusească de preluare a controlului politic al Moscovei asupra Parlamentului și Guvernului de la Chișinău ca urmare a alegerilor parlamentare din 2025 – ultima șansă a Kremlinului de a ține Chișinăul în captivitate, scrie dw.com.
În acest scop, Moscova și-a activat toți agenții din Moldova deghizați în politicieni și lideri de opinie. Unii defilează fățiș sub drapel rusesc, alimentând electoratul pro-rus cu ororile lui Putin de pe frontul ucrainean, iar alții – sub drapel european fals. Rolul celor din urmă este să disperseze electoratul majoritar pro-european, ceea ce ar avantaja partidele pro-ruse.
Miza Kremlinului este că Moldova nu va fi acceptată în UE fără ca mai întâi să se reintegreze teritorial. Retorica pro-rușilor este că Bruxelles-ul nu-și dorește țări divizate în cadrul UE. Dar, controlând regimul separatist de la Tiraspol și menținându-și ilegal în stânga Nistrului fosta armată a 14-a, Rusia poate menține la nesfârșit actualul status quo în Transnistria. Fără decizii neordinare din partea Bruxelles-ului, Moldova ar fi condamnată să zacă în sărăcie la nesfârșit sub cizmă rusească. Prin urmare, trebuie să ne așteptăm că Rusia va încerca din răsputeri, în perioada următoare, să dezechilibreze Moldova prin intermediul regimului separatist pro-rus de la Tiraspol.
În actuala criză energetică generată de Rusia în Transnistria, regimul separatist s-a aliniat retoricii rusești în contrast cu suferința localnicilor, care îndură frig și incertitudine după scufundarea regiunii separatiste în beznă. O criză umanitară este inevitabilă în Transnistria din februarie, când centrala de la Cuciurgan va rămâne și fără cărbune. Regimul separatist a refuzat orice ajutor din partea Chișinăului pentru a amplifica drama socială în stânga Nistrului și a o canaliza, propagandistic, împotriva Chișinăului. În ultimele zile asistăm la un război mediatic nemaivăzut pentru controlul percepției generale a oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului asupra crizei energetice din Transnistria. Rusia încearcă să deturneze responsabilitatea pentru criza energetică pe care ea însăși a generat-o, inoculând că Chișinăul și Kievul ar vrea să sufoce Transnistria.
În ultimele zile pe rețelele sociale au apărut mai multe videouri în care locuitorii din regiunea transnistreană se revoltă (pentru prima dată) împotriva administrației separatiste, care i-a lăsat fără gaz, căldură, curent și apă chiar de sărbători. Oamenii filmează localitățile rămase în beznă, iar pe de altă parte arată magazinele „Sheriff” (ale oligarhului conectat la FSB, Viktor Gușan) iluminate din belșug. Asemenea reacții sunt rare în regiunea transnistreană. Oamenilor le este frică, deoarece, de regulă, localnicii care critică regimul separatist pro-rus ajung la pușcărie sau mor în condiții suspecte. Cazuri de acest fel nu au fost puține. În pușcăriile separatiste din Transnistria zac și azi zeci de deținuți condamnați arbitrar.
În ultima sa intervenție publică de săptămâna aceasta, șeful grupării separatiste, Vadim Krasnoselski, i-a mustrat pe cei nemulțumiți. S-a răstit chiar la ei spunând că el face totul ca lor să le fie bine și că vinovați de situația creată ar fi Occidentul, Chișinăul și Kievul.
Stop șantaj! Chișinăul își decuplează infrastructura de Transnistria
Moldova nu va sta pe loc din cauza Transnistriei. A spus-o nu odată președinta Maia Sandu. Când naufragiază o navă, salvezi imediat maximum cât poți, apoi te întorci după supraviețuitori. „Trebuie să devenim membru al Uniunii Europene, iar UE nu spune că, fără reintegrarea țării, este imposibilă aderarea. Oamenii noștri de pe malul stâng al Nistrului (Transnistria – n.n.) vor vedea ce înseamnă integrarea în UE, pentru că la noi calitatea vieții va crește esențial. Dacă nu vom reuși să reintegrăm țara până la aderare, vom rezolva problema ulterior. Asta nu înseamnă renunțarea la regiunea transnistreană. Asta înseamnă că vom integra Moldova în UE în doi pași. Nu mai putem trăi 30 de ani în sărăcie și fără o democrație consolidată. Integrarea în UE este obiectivul nostru de bază. Numai așa vom putea trăi în pace. Noi vedem ce înseamnă Rusia. Rusia înseamnă război, sărăcie și pușcărie atunci când scandezi lozinci anti-război”, spunea Maia Sandu în 2023.
Salvarea a tot cât este posibil a început! Conform unei decizii a Comisiei pentru situații excepționale de la Chișinău, în cel mult o lună, cele 12 sate moldovenești de la frontiera administrativă cu Transnistria, dar aflate sub jurisdicția Chișinăului, care erau alimentate până acum de Tiraspol cu gaze, apă și energie electrică, vor fi racordate la infrastructura energetică a Chișinăului. Până la sfârșitul anului 2025, Chișinăul se va decupla și de nodul energetic al centralei de la Cuciurgan, gestionată de regimul separatist de la Tiraspol. Prin acest nod energetic Chișinăul importă azi energie inclusiv din România și UE. Așa a fost construit sistemul energetic al Moldovei în perioada URSS. Așadar, până la sfârșitul acestui an va fi dată în exploatare linia de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești-Chișinău cu puterea de 400 kV care va conecta direct sistemele energetice ale Moldovei și României, fără ca energia electrică să mai treacă prin Transnistria. Iar până în 2028 va fi dată în exploatare o altă linie de 300 kW Suceava-Bălți. Conducta de gaze Iași-Ungheni-Chișinău funcționează deja la capacitate maximă și este salvatoare pentru Republica Moldova în acest moment de criză. Datorită acestei conexiuni și importurilor de energie electrică din România prin rețelele ce intersectează Ucraina, malul drept al Nistrului (Chișinăul) are în acest moment și gaz, și energie electrică suficientă.
Transnistria decuplată de Moldova, un țarc bântuit de sărăcie și banditism
Deschiderea de care se bucură Maia Sandu din partea decidenților europeni și viteza uimitoare cu care Moldova se schimbă, mișcându-se alert în procesul de negocieri pentru aderare la UE, ar putea apropia momentul aderării Moldovei la familia europeană. Există scenariul optimist conform căruia negocierile cu UE s-ar putea încheia până la sfârșitul anului 2027. În cazul acestui scenariu, Moldova ar fi prima țară care devine membră a UE fără fonduri de preaderare. Anterior termenul asumat pentru aderare de către guvernarea de la Chișinău era 2030.
Dacă până atunci Rusia va reuși să mențină Transnistria ruptă de restul Republicii Moldova, aderarea la UE se va produce oricum. Doar companiile din regiunea transnistreană înregistrate la Chișinău se vor bucura de privilegiile oferite de piața europeană, dar proiecte de dezvoltare în regiunea transnistreană nu vor fi implementate, deoarece UE nu trimite bani în regiuni ocupate militar de Rusia și administrate de regimuri separatiste. Altfel spus, dacă nu se va reintegra cu Republica Moldova, Transnistria va rămâne un țarc al trecutului sovietic, bântuit de sărăcie, banditism și depopulare. Una din condițiile de bază ale scenariului vizând aderarea Moldovei la UE este însă o pace justă în Ucraina și un angajament de neclintit al Kevului pentru parcursul european.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.