Acasă Extern Analiză: Cum profită Kremlinul de pe urma incertitudinii din SUA

Analiză: Cum profită Kremlinul de pe urma incertitudinii din SUA

0

Vladimir Putin nu are nevoie de sprijinul lui Donald Trump pentru a câștiga războiul din Ucraina. Potrivit CNN, retragerea SUA dintr-un rol activ ar putea aduce avantaje strategice Kremlinului, fără ca acesta să facă vreo concesie.

Președintele rus Vladimir Putin nu are nevoie de sprijinul sau aprobarea lui Donald Trump. În ciuda aparentelor semne de apropiere, Kremlinul continuă războiul de uzură împotriva Ucrainei, urmărind câștiguri strategice fără compromisuri, scrie adevarul.ro.

„Moscova percepe președinția lui Trump nu ca pe o amenințare, ci ca pe o fereastră de oportunitate”, scrie jurnalistul britanic Nick Paton Walsh într-o analiză pentru CNN.

În timp ce administrația Biden a susținut ferm Ucraina, Trump pare hotărât să se distanțeze de conflict, o poziție favorabilă Moscovei, care poate astfel crește presiunea fără costuri politice majore.

Mesaje vagi de pace și lipsă de angajament

Pe fondul apelurilor internaționale pentru un armistițiu, Putin a reiterat narativa sa conform căreia invazia a fost provocată de extinderea NATO. Declarația a venit după o discuție telefonică de două ore cu Trump, despre care Walsh susține că a evidențiat lipsa interesului acestuia pentru implicarea directă a SUA în conflict.

Trump s-a oferit anterior să medieze între Putin și Zelenski, propunând chiar Turcia ca loc pentru discuții. După convorbirea cu liderul de la Kremlin, însă, s-a limitat la a cere ambelor părți să înceapă „imediat” un dialog direct, sugerând Vaticanul ca loc de întâlnire.

Această atitudine, potrivit analizei, ar putea semnala o retragere a Statelor Unite din poziția sa de lider activ în procesul de pace.

Rusia câștigă fără compromisuri

„Putin beneficiază de slăbirea atenției internaționale, pentru că nu are nevoie să facă concesii ca să mențină avantajul”, remarcă Walsh.

Războiul nu mai este prezentat doar ca un conflict cu Ucraina, ci cu întregul Occident. În acest context, chiar și o apropiere limitată de Trump e văzută ca o posibilitate de relaxare a sancțiunilor sau de mutare a presiunii internaționale în favoarea Rusiei.

Sancțiunile, o armă cu două tăișuri

Capacitatea Washingtonului de a influența Rusia rămâne limitată. Sancțiunile suplimentare – în special cele „secundare”, care vizează state ce cumpără petrol rusesc, pot crea tensiuni cu aliați importanți precum India sau China.

Pe de altă parte, o relaxare a sancțiunilor fără consultarea aliaților europeni ar fi riscantă și ar putea eșua, în lipsa unor concesii clare din partea Moscovei.

Walsh atrage atenția că, pentru a aplica presiuni reale asupra Rusiei, Trump ar trebui să fie mai dur decât Biden, o direcție contrară politicii tradiționale MAGA.

„Ucraina nu are deloc de ales”

„Perspectiva Ucrainei în 2025 pare sumbră”, scrie analistul.

Walsh susține că singura cale realistă de a descuraja ambițiile Kremlinului este un NATO unit: „Economia, rezervele, forța de muncă sau echipamentul său militar ar putea fi zdruncinate – unul singur dintre acești factori este suficient pentru a face ca mașinăria militară să se defecteze”.

„Aceasta este o realitate nefericită, dar Europa nu are de ales. Ucraina nu are deloc de ales”, adaugă el.

Trump vede războiul ca pe o afacere pierdută

Potrivit lui Walsh, Donald Trump consideră războiul ca pe o „înțelegere” costisitoare și nu vede rostul unei confruntări pe termen lung.

O eventuală retragere a SUA din conflict ar însemna și renunțarea la influența geopolitică pe care și-a construit-o după Al Doilea Război Mondial.

„Nici Putin, nici Trump nu pot câștiga și menține simultan statutul lor”, spune Walsh.

„Conducerea americană de decenii nu a fost construită pe «înțelegeri» pe termen scurt. Angajamentul față de aliați, imensa putere soft și hegemonia militară au transformat America în cea mai mare economie a lumii, cu o monedă invincibilă, ceea ce în sine este o afacere foarte importantă și profitabilă.”

Ce rămâne în urmă

În final, Walsh sugerează că Trump poate fi conștient că Putin nu caută aprobarea sa.

„Dacă este așa, atunci Statele Unite au făcut și ele un pas înapoi de la decenii de influență călăuzitoare, recunoscând limitele atenției și puterii lor, lăsând cel mai important acord de pace de la anii 1940 încoace în seama Vaticanului”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.