Turul doi nu începe de la scorul de acum, nu e 3-0 pentru Maia. Turul doi începe de la 0-0. Afirmația îi aparține analistului politic de la București, Cristian Hrițuc, care a venit cu câteva concluzii referitor la primul tul al prezidențialelor din tară noastră.
Ziua de ieri a început într-o atmosferă pesimistă. Până aproape de ora 12, pe toate datele demografice se vedea că electoratul lui Dodon este mai mobilizat, că vine în număr mai mare la vot. Chiar dacă și acolo e cam același comportament de vot-dreapta vine mai târziu la urne, diferențele pe cifre erau mult prea mari, Pe calculele care se puteau face pe punctele de reper de la acea oră, prezența de la finalul zilei era una extrem de redusă, 36%
După ora 13 lucrurile au început să se schimbe. S-a schimbat un pic ritmul. Începea să se vadă foarte bine numărul mare de votanți din diaspora.
La ora 15, se putea aproxim deja o prezență de 42% la finalul zilei.
Cred că ieri a fost un fenomen identic cu cel de la alegerile prezidențiale din România 2104. Diaspora a fost factor declanșator. ”Omul cu naiul” ( un moldovean a cantat mulțimii strânse în fața unei secții de vot)cozile de la secțiile de vot din diaspora, au creat o emoție. Imaginile prezentate pe tv și pe siteurile de știri au creat o mobilizare un pic mai mare și s-a recuperat din diferența.
Dar…
Prezența de acum a fost mai mică decât prezența de la primul tur de acum 4 ani. Atunci a fost 49.17%, acum a fost 42. 76%
Maia Sandu și Dodon înregistrează o pierdere de voturi față de acum 4 ani: Sandu a avut în 2016-549.152, iar în acest tur 486140.
Dodon acum 4 ani-680.550. Anul acesta 439797
Este clar că a existat un vot negativ la adresa lui Dodon din cauza guvernării execrabile a Guvernului Chicu, dar și din cauza faptului că în ultimii ani s-a văzut adevărata față a președintelui. Scandalul Kuliokul, etc.
Usatîi a obținut un scor spectaculos 16.91% (227738) El va putea înclina balanța.
Andrei Năstase a luat un scor jenant, dar poate înțelege și el și alții că este un politician expirat.
O altă concluzie-s-a văzut încă o dată că nu te poți baza pe sondajele făcute în R Moldova. Eu am spus-o și o repet, e o singură casă de sondare care lucrează corect, IMAS. Ei nu au prezentat date în această campanie. Restul comapaniilor ori au încercat să manipuleze, ori au dat-o în bară. Marele exit poll, transformat în after poll :)) și mai apoi în sondaj telefonic a prezentat niște date cu vreo 15% eroare. Republica Moldova e atipică din acest punct de vedere, dar pentru analiști și politicieni, lipsa datelor e moartea pasiunii, pentru că trebuie să lucrezi în ”orb”.
Ce va fi în turul 2.
Teoretic, challegerul care vine de pe locul 2 și îl depășește pe favorit are prima șansă. Se creează senzația că ”se poate”, beneficiază de un ”boost” și câștigă la pas în finală. Doar că Moldova e atipică și pot apărea surprize. Sandu va beneficia de voturile unioniștilor, ale lui Năstase, chiar dacă sunt puține se vor duce la ea natural.
După ultimele mișcări din culise, putem afirma că Dodon va lua mai mult din voturile lui Shor decât Maia Sandu.
Voturile lui Usatîi? Ce se va întâmpla cu ele?
Acolo este un electorat protestar. Aproape taliban. Lui Usaîi îi va fi greu să dea un mesaj pro-Dodon după ce l-a fugărit ”la propiru” pe acesta în timpul campaniei. De obicei, când ai un astfel de elctorat și încerci într-un timp atât de scurt să îl întorci la 180 de grade, riști să eșuezi. Este clar că el se va împărți nu se va duce total într-o parte sau alta. Este de văzut însă ponderea. Cât se va duce la Sandu, cât la Dodon, cât va sta acasă.
Dodon nu este încă învins. Mai poate face mișcări spectaculoase.Are până la urmă în spatele lui, un aparat administrativ, o armată de consultanți, o logistică imensă și un sprijin din Federația Rusă.
Probabil, în zilele urmtoare vom vedea mai bine ce se va întâmpla.
Un lucru nu trebuie uitat însă. Turul doi nu începe de la scorul de acum, nu e 3-0 pentru Maia. Turul doi începe de la 0-0.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.