Acasă Extern „Amiral Kuznețov”, singurul portavion al lui Putin, riscă să fie casat după...

„Amiral Kuznețov”, singurul portavion al lui Putin, riscă să fie casat după 7 ani de reparații

0

Ministerul Apărării de la Moscova ar putea renunța la restaurarea singurului portavion din flota rusă, crucișătorul „Amiral Kuznețov”, care se află în reparații din 2018, a declarat pentru Izvestia o sursă bine informată, relatează The Moscow Times.

Potrivit sursei citate de Izvestia, reparațiile și modernizarea navei sunt momentan suspendate, iar problema viitorului acesteia va fi decisă în curând.

Reprezentanții Comandamentului General al Flotei Militare Maritime și ai Corporației Unite de Construcții Navale, care s-a ocupat de restaurarea crucișătorului, discută în prezent dacă are sens să readucă portavionul în componența flotei de luptă, a menționat interlocutorul publicației ruse.

Fostul comandant al Flotei Pacificului, amiralul Serghei Avakianț, a calificat renunțarea la continuarea lucrărilor de reparații ca fiind „absolut corectă”.

În militarului, flota rusă nu are nevoie de Amiral Kuznețov” nici măcar modernizat. „Portavionul este o epocă apusă. (…) Este o armă maritimă foarte scumpă și ineficientă. Viitorul aparține transportoarelor de complexe robotizate și aviației fără pilot. Iar „Amiral Kuznețov”, dacă se va decide să nu se continue reparațiile, nu va rămâne decât să fie luat, dezmembrat în fier vechi și reciclat”, a spus Avakianț.

În același timp, documentele strategice în vigoare, inclusiv „Bazele politicii de stat în domeniul activității navale până în 2030”, prevăd existența unei formațiuni de avioane de pe portavioane atât în Flota Nordică, cât și în Flota Pacificului, a reamintit contraamiralul în rezervă Mihail Cekmasov.

Finanțarea, o problemă

„Problema este alta: finanțarea, având în vedere că în prezent se desfășoară o operațiune militară specială. Acum, principalul lucru este victoria în această operațiune, iar acolo va fi clar ce trebuie construit în continuare”, a subliniat Cekmasov, referindu-se la războiul din Ucraina care durează de mai bine de trei ani.

În ciuda dezvoltării sistemelor fără pilot, inclusiv a celor de suprafață și subacvatice, nu se poate renunța la acoperirea aeriană în misiunile îndepărtate, consideră Vasilii Dandikin, veteran al armatei ruse şi expert militar.

„Desigur, cazul „Amiral Kuznețov” este grav: reparațiile durează mult, au fost probleme, a fost un incendiu. Dar faptul că în prezent multe țări, inclusiv India și China, dezvoltă flote de portavioane, arată că astfel de nave sunt necesare”, a spus Dandikin.

O poziție similară este susținută de Ilia Kramnik, angajat al Centrului de Studii Strategice al IMEMO RAN, un institut independent de cercetare cu sediul în Moscova.

În opinia sa, flota are nevoie de un aerodrom propriu în mare, iar acest lucru necesită existența unor nave portavioane. În același timp, Kramnik a menționat că singurul portavion rus, care a fost lansat în 1985 și pus în funcțiune în 1991, este foarte învechit.

„Prin urmare, ținând cont de experiența acumulată în exploatarea navei „Amiral Kuznețov”, trebuie să construim o altă navă. Putem face acest lucru, avem șantiere navale care permit construirea de nave de astfel de dimensiuni”, a adăugat Kramnik.

„Amiral Kuzețov” a intrat în reparații după o misiune în Marea Mediterană

Crucișătorul „Amiral Kuznețov” este destinat distrugerii țintelor mari de suprafață, apărării conexiunilor maritime împotriva atacurilor inamice și sprijinirii operațiunilor de debarcare.

Nava poate găzdui 28 de avioane și 24 de elicoptere. Portavionul a intrat în reparații la întoarcerea din Marea Mediterană, unde a lansat atacuri asupra obiectivelor militanților din Siria.

Inițial, costul reconstrucției a fost estimat la 20 de miliarde de ruble (220 de milioane de euro). În decembrie 2019, pe navă a izbucnit un incendiu în care au murit două persoane, iar alte 14 au fost rănite.

Temernul pentru revenirea în componența Marinei Militarea fost 2022, dar acesta a fost amânat de mai multe ori din cauza reperațiilor de care avea nevoie crucișătorul.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.