Agenții economici vor beneficia de mecanisme de control mai riguroase și mai transparente pentru investițiile de importanță pentru securitatea statului, prevede o inițiativa legislativă a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, aprobată de Parlament în prima lectură.
Este vorba de un proiect de modificare a Legii privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului, care potrivit MDED a fost elaborat pentru a clarifica procedurile, a elimina ambiguitățile și a asigura un cadru legal mai previzibil pentru investitori, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.
Va fi redus numărul de tranzacții care necesită aprobare prealabilă
Printre rezultatele scontate se numără reducerea numărului de tranzacții care necesită aprobare prealabilă, precum și reducerea numărului de tranzacții care ar putea afecta negativ securitatea statului.
„Propunerile vizează excluderea de sub incidența respectivei legi a investițiilor nesemnificative, care nu pot afecta securitatea națională a Republicii Moldova. Printre acestea figurează tranzacțiile din cadrul aceluiași grup de companii și tranzacțiile privind majorarea cotei capitalului social, în cazul persoanelor care deja dețin controlul asupra operatorului”, comunică Parlamentul.
Autorii mai propun revizuirea articolului care se referă la restricțiile în realizarea investițiilor în domeniile de importanță pentru securitatea statului.
Astfel, nu vor putea realiza investiții persoanele care: au calitate de bănuit, învinuit sau inculpat în cadrul unei urmăriri penale privind infracțiunile de spălare de bani și finanțarea terorismului, inițiate de organele competente din Republica Moldova sau din alte state; se află sub urmărire penală pentru săvârșirea unei infracțiuni grave, deosebit de grave sau excepțional de grave; se regăsesc ori s-au regăsit, în ultimii cinci ani, în listele sancțiunilor internaționale față de persoane fizice sau juridice etc.
„Republica Moldova este foarte deschisă investițiilor și suntem absolut convinși că asta va schimba și va accelera mersul economiei, pentru că avem nevoie de dezvoltare mult mai rapidă. Republica Moldova trebuie să fie un stat capabil să-și protejeze interesele esențiale de securitate. Trebuie să ne protejăm economia de influențe nefaste și de așa-ziși investitori, care nu au scopul să creeze valoare, să facă o afacere cinstită, ci au scopul predeterminat să submineze economia, să ne țină ostatici, să ne țină vulnerabili și șantajabili. Experiență tristă în ultimele decenii, avem și trebuie să învățăm din ea”, a declarat Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice.
Sancţiuni de până la 5 milioane de lei
Potrivit autorilor, expunerea în redacție nouă a acestui articol va asigura reglementarea unor restricții clare legate de obligații / norme specifice reglementate de legislația în vigoare.
De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni mai dure pentru investitori, în cazul în care nu se conformează cerinţelor Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, condus de premier.
Astfel, în cazul investiţiilor realizate în domeniile de importanţă pentru securitatea statului, după intrarea în vigoare a noii legi, fără deţinerea aprobării Consiliului sau în cazul neexecutarii deciziilor Consiliului, intervin o serie de consecinte juridice, inclusiv amenda de 5% din cifra de afaceri anuală din anul anterior sancţionării, dar care nu va depăşi cinci milioane de lei.
În cazul întreprinderilor nou-infiinţate ca urmare a unei investiţii în domeniile de importanţă pentru securitatea statului, care nu au înregistrat cifra de afaceri în anul anterior sancţionării, acestea vor fi sancţionate cu amendă cuprinsă între două şi cinci milioane de lei.
La fel, va fi revizuită lista documentelor și informațiilor prezentate de investitor privind mărimea preconizată a investiției, dar nu a celei maxime. Totodată, persoanele fizice care vor intenționa să investească în sectoare de importanță pentru securitatea statului vor fi obligate să prezinte declarațiile pe venit pentru ultimii trei ani, din țara în care își au reședința fiscală. În același timp, toți investitorii vor avea dreptul să solicite informații.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.