Acasă Social Ambasadorul Ucrainei: Resuscitarea formatului 5+2 este imposibilă

Ambasadorul Ucrainei: Resuscitarea formatului 5+2 este imposibilă

0

Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Paun Rohovei, consideră că este imposibilă și inoportună resuscitarea formatului „5+2”. Diplomatul a declarat acest lucru miercuri seara în cadrul unei emisiuni.

„Conflictul ar trebui să fie soluționat exclusiv prin mijloace diplomatice pașnice. Condiția principală – respectând integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internațional. Aceasta este poziția de principiu și consecventă a Ucrainei. Al doilea punct – de asemenea, am afirmat în mod consecvent, iar după începutul agresiunii pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei acest lucru a devenit deosebit de acut – nu considerăm formatul 5+2 posibil și eficient. Ucraina nu s-a retras din format, de jure acesta există. Dar, de facto, credem că țara agresoare, care a atacat Ucraina și urma să ajungă în Transnistria, nu are nici dreptul legal, nici dreptul moral de a participa la aceste negocieri. Nu vedem nici necesitatea, nici oportunitatea de a ne așeza la masa negocierilor cu țara agresoare”, a spus diplomatul, transmite SafeNews.md cu referire la Infotag.

Diplomatul a subliniat că această poziție a Ucrainei este împărtășită și de partenerii săi europeni, precum și de SUA și OSCE.

„Rusia și Transnistria – au o poziție diferită, și este clar de ce. Krasnoselski (liderul de la Tiraspol – „I”) propune resuscitarea formatului 5+2. I-am spus direct că acest lucru este imposibil”, a subliniat Rohovei.

Răspunzând întrebărilor pe această temă, el s-a pronunțat în favoarea continuării negocierilor în formatul „1+1”.

„Ucraina își păstrează statutul de mediator, suntem gata să ajutăm, să facem totul pentru a obține un rezultat în acest format. Ne vom coordona acțiunile cu Chișinăul oficial, inclusiv pentru a schimba formatul „5+2”. Am studiat toate documentele, tot ceea ce a existat timp de 30 de ani. Și pot spune că de mai bine de 30 de ani nu există niciun rezultat. Și există o „amprentă rusă” peste tot. Rusia obstrucționează sincer soluționarea, deoarece toate conflictele din spațiul post-sovietic au fost concepute la Moscova pentru a influența aceste regiuni”, a declarat ambasadorul ucrainean.

În opinia sa, Uniunea Europeană ar trebui să joace un rol mai activ în procesul de reglementare transnistreană.

„Ucraina și Moldova sunt pe calea integrării europene. Iar în acest context, ar trebui să fie soluționat și conflictul transnistrean. UE ar trebui să joace unul dintre rolurile-cheie în acest proces”, a conchis Paun Rohovei.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.