Ambasadorul Regatului Danemarcei la Chișinău, Søren Jensen, avertizează că o eventuală guvernare pro-Kremlin în urma alegerilor parlamentare din toamnă ar putea încetini parcursul european al R. Moldova.
În cadrul unei emisiuni de la Moldova1.md, diplomatul a atras atenția și asupra intensificării dezinformării în preajma scrutinului și subliniază sprijinul constant al Copenhagăi pentru reformele în justiție și drepturile omului.
„Riscurile acestui proces sunt că el poate încetini. Dacă au loc alegeri și se decide o orientare mai pro-Kremlin, aceasta va încetini integrarea europeană. Alegerea țării este în mâinile oamenilor, iar noi vom respecta această alegere. Totuși, fiecare alegere are și consecințe”, a declarat ambasadorul.
Un alt risc major identificat de diplomatul danez este dezinformarea, accentuată în special în perioada electorală. Oficialul a vorbit despre campanii bine finanțate care vizează destabilizarea R. Moldova și a îndemnat cetățenii să verifice informațiile înainte de a le considera veridice.
În același timp, Søren Jensen a reafirmat angajamentul Danemarcei de a susține R. Moldova în procesul de reformare a justiției și de protejare a drepturilor omului. El a remarcat progresele înregistrate în sectorul justiției, dar a subliniat importanța unei justiții independente pentru atragerea investițiilor externe.
Referindu-se la negocierile de aderare, ambasadorul a menționat că în Uniunea Europeană există un consens general privind avansarea procesului de extindere, atât în cazul Republicii Moldova, cât și al Ucrainei. Totuși, ritmul va depinde de eforturile fiecărei țări în parte.
„Odată ce aceste capitole sunt deschise, ritmul va depinde de cum fiecare țară se va mișca mai departe. Moldova poate avansa mai repede în anumite domenii și mai încet în altele, comparativ cu Ucraina”, a explicat diplomatul.
De menționat că Danemarca deține, începând cu 1 iulie, președinția Consiliului Uniunii Europene, iar Chișinăul contează pe sprijinul acestei țări în procesul de negociere a aderării. Mandatul danez se va încheia la 31 decembrie 2025, când va fi preluat de Cipru, conform programului trioului rotativ. În acest interval, Copenhaga va coordona dosare importante pentru viitorul european al R. Moldova, inclusiv cele ce țin de extindere, securitate și solidaritate regională.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.