Acasă Politic Alte 11 persoane vor primi cetățenia Republicii Moldova prin investiție. Decretul, semnat...

Alte 11 persoane vor primi cetățenia Republicii Moldova prin investiție. Decretul, semnat de Dodon

0

La 3 august curent, șeful statului, Igor Dodon, a semnat un decret prin care 11 persoane străine vor primi cetățenia Republicii Moldova prin programul investițional. Prezentul decret a fost publicat în Monitorul Oficial, doar că articolele în baza cărora a fost emis va intra în vigoare abia pe 1 septembrie 2020, la expirarea moratoriului asupra acestei Legii, scrie ZDG.

Astfel, cetățeni ai Republicii Moldova au devenit șase persoane și cinci membri ai familiilor lor.

Decretul semnat de Igor Dodon privind acordarea cetăţeniei Republicii Moldova a fost emis în temeiul:

art. 17 alin. (11) prin care cetăţenia țării noastre poate fi acordată la cerere cetățeanului străin sau apatridului care cunoaşte şi respectă prevederile Constituţiei și care întrunește cumulativ următoarele condiții:

  • are o bună reputație economică și financiară;
  • nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea statului;
  • varsă contribuția la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat și menține, pentru o perioadă de 60 de luni, investiții în cel puțin unul din domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova, aprobate de Guvern.

Art (12) prin care valoarea minimă a contribuției la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă și a investiției în unul din domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova, precum și modalitatea ei se aprobă de Guvern și art. 27 alin. (2) din Legea cetăţeniei Republicii Moldova, privind atribuțiile președintelui.

Amintim că la 17 iunie curent, Guvernul a susținut proiectul de lege pentru abrogarea alineatului (2) al articolului 27 din Legea cetățeniei Republicii Moldova, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către deputatul Chiril Moțpan, mai scrie Ziarul de Gardă. Respectivul proiect, dacă va fi aprobat de Parlament, va permite să fie făcute publice numele persoanelor care beneficiază de cetățenia Republicii Moldova prin programul investițional, fapt ce a fost secretizat în urma unor amendamente propuse de către democratul Eugeniu Nichiforciuc cu câteva zile înainte ca proiectul să fie votat în a doua lectură în Parlament.

În luna iunie 2019, deputații ACUM și PSRM au votat abrogarea legii cetățeniei prin investiție doar în prima lectură.

ZDG.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.