Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, consideră că „pe parcursul ultimilor peste 30 de ani, integrarea europeană este unica idee naţională care a fost formulată în Republica Moldova şi trebuie urmată”.
După cum relatează Infotag, joi seara, în cadrul emisiunii „Teritoriul Libertăţii” de la RLIVE TV, Tănase a declarat că „întrebarea pusă în cadrul referendumului constituţional este simplă şi clară: ‘Unde vă vedeţi viitorul?
„În Uniunea Europeană sau în spaţiul eurasiatic? Şi este o idee bună de a organiza un referendum. Cetăţenii moldoveni (indiferent de etnie, limbă de comunicare şi preferinţe politice) au vizitat în mod repetat UE. Mulţi au ajuns singuri la concluzia că în UE sunt respectate drepturile omului, drepturile minorităţilor, drepturile de proprietate, acolo unde funcţionează justiţia”, a declarat fostul ministru al Justiţiei.
În înţelegerea sa, majoritatea criticilor la adresa referendumului se rezumă la faptul că „un partid (PAS-ul de guvernământ – „I”) nu trebuia să vină cu o astfel de iniţiativă. Asta este!”.
„Noi stipulăm în Constituţie faptul că facem parte din spaţiul cultural şi valoric european. Nu există încă un transfer de competenţe”, a declarat Tănase.
Referindu-se la criticile aduse ideii referendumului de către opoziţie, Tănase a subliniat că, de exemplu, „Dodon nu trebuie luat în serios, pentru că el a fluctuat întotdeauna cu linia partidului”.
„Orice persoană sensibilă, indiferent dacă are vederi de dreapta sau de stânga, îşi dă seama că modul nostru de dezvoltare este doar în UE”, a spus Tănase.
Tănase a spus că criticile opoziţiei cu privire la referendum „lovesc principalul candidat la preşedinţie, Maia Sandu”.
„Referendumul este mai probabil să aibă loc… Dacă nu, este posibil un scenariu georgian. Şi este foarte periculos. Înseamnă restaurarea sistemului oligarhic (după ce Saakaşvili a părăsit funcţia). La un moment dat, toată lumea a admirat reforma sistemului judiciar realizată în Georgia în timpul său. Iar acum el stă cu aceiaşi judecători din sistem, aceiaşi judecători care au fost aplaudaţi în sălile de judecată europene. Riscul ca noi să urmăm scenariul georgian este mare. De aceea 2024 este important pentru Moldova. Dacă reuşim să păstrăm un sistem politic normal, iar acesta alege în 2025 un parlament capabil, şi nu escroci şi hoţi, atunci Moldova are o şansă să meargă înainte”, a declarat Tănase.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.