În primul trimestru al anului 2025, Republica Moldova a înregistrat o scădere a exporturilor cu aproape 12%, în timp ce importurile au crescut cu peste 18%. Conform datelor menționate de Alexandr Slusari, fostului deputat și critic al guvernării, gradul de acoperire a importurilor prin exporturi a scăzut la 31,8%, marcant un deficit comercial record pentru perioada de independență a țării.
„Este ANTIRECORD al deficitului balanței comerciale pentru toata perioada de independență”, susține Slusari.
Slusari afirmă că această situație reflectă eșecul politicilor economice ale guvernului, acuzând autoritățile de prioritizarea acțiunilor simbolice în detrimentul reformelor structurale.
„Cifrele nu mint și nu pot fi înlocuite cu declarații triumfaliste. Cifrele respective sunt un verdict nemilos în privința politicilor economice ale guvernării.Am obosit să scriu despre acest subiect, însă să vede foarte clar că țara noastră are direcția economică greșită. Se distruge agricultura, legată de satele noastre. Își închid afacerile antreprenorii micro, mici și mijlocii. Numărul salariaților este deja mai mic decăt numărul pensionarilor. Oamenii apt de muncă continuă să plece masiv”, a declarat Slusari.
Critica sa se îndreaptă și spre utilizarea fondurilor europene, care, în opinia sa, sunt alocate proiecte cu vizibilitate politică în loc să susțină dezvoltarea economică durabilă.
Deși recunoaște că anul 2025 pare „pierdut” din perspectiva recuperării economice, Slusari exprimă speranța într-un guvern viitor mai responsabil.
„Probabil sunt om naiv, dar mai am totuși speranță că următorul Guvern va fi mult mai responsabil și se va merge cu un nou plan de dezvoltare, concentrat pe creșterea reală și sustenabilă a economiei naționale și pe descentralizare de tip european”,a mai spus Slusari.
Postarea subliniază că aderarea la UE ar trebui valorificată, în primul rând, pentru modernizarea economică, dar acest obiectiv rămâne dependent de schimbări de politică internă.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.