Turiștii care își petrec vacanța pe litoralul turcesc sunt avertizați asupra riscului de infecții grave provocate de bacterii periculoase, care pot cauza răni serioase sau chiar sepsis, relatează publicația Milliyet, potrivit antena3.ro.
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a emis o avertizare cu privire la răspândirea bacteriilor din genul Vibrio, care se dezvoltă rapid în ape sărate sau cu salinitate scăzută și temperaturi ridicate. Dacă pătrund în organism prin răni deschise, aceste bacterii pot provoca infecții grave, uneori fatale, notează EuroNews.
În Turcia, studii recente au confirmat prezența ADN-ului bacteriilor Vibrio parahaemolyticus și Vibrio vulnificus în Marea Marmara, Marea Egee și Mediterană. Medicul Uğur Aferin, de la Spitalul Florence Nightingale din Istanbul, a lansat un apel la precauție, în special în sezonul cald.
„Bacteriile Vibrio se înmulțesc în ape calde și sărate. De exemplu, Vibrio cholerae poate ajunge în sistemul digestiv prin înghițirea apei contaminate și provoacă holeră, caracterizată prin diaree severă și pierdere de lichide. Chiar dacă în Turcia cazurile de holeră sunt rare, riscul nu este inexistent”, a explicat medicul.
Specialiștii avertizează și asupra riscurilor din piscine, care în zilele caniculare pot favoriza infectarea cu rotavirus, hepatita A, salmonella sau E. coli. La copii, infecțiile cu aceste bacterii pot provoca episoade severe de diaree și vărsături, iar părinții sunt sfătuiți să evite expunerea la apă în cazul în care cei mici au răni deschise sau simptome digestive.
Prezența bacteriilor a fost confirmată în zonele de înot și în apele cu salinitate scăzută de pe coastele Marmara, Egee și Mediterane.
Medicii recomandă turiștilor să fie atenți la simptome precum: diaree severă, vărsături, febră, roșeață, umflături ale pielii sau infecții ale țesuturilor, și să solicite imediat ajutor medical în caz de simptome suspecte.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.