Acasă Extern Alertă la Zaporojie: Centrala a pierdut legătura cu stația de monitorizare a...

Alertă la Zaporojie: Centrala a pierdut legătura cu stația de monitorizare a radiațiilor

0

Bombardamentele și incendiile în apropierea centralei nucleare Zaporojie ocupate de ruși au distrus recent o stație externă de monitorizare a radiațiilor, a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), scrie Kyiv Independent.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află sub ocupație rusă din martie 2022.

Personalul centralei a informat experții AIEA că centrala a pierdut conexiunea la stația de monitorizare a radiațiilor, situată la 16 kilometri sud-vest de instalația principală, încă din 24 iunie. 

Pierderea conexiunii cu stația limitează și mai mult capacitatea externă a centralei de a detecta emisiile de radiații în caz de urgență. 

„Funcționarea echipamentelor de monitorizare a radiațiilor în afara amplasamentului este o parte esențială a securității nucleare în întreaga lume”, a spus directorul general al AIEA, Rafael Grossi. 

„Aceste sisteme sunt importante pentru monitorizarea continuă a nivelurilor de radiații și, în cazul unei urgențe, pentru evaluarea rapidă a impactului radiologic în curs și potențial și a acțiunilor de protecție care ar putea fi necesare”. 

Inspectorii AIEA au declarat că nu au putut să viziteze stația de monitorizare din afara amplasamentului pentru a confirma pagubele raportate din cauza luptelor în desfășurare în zonă.   

Ucraina a acuzat în repetate rânduri Moscova că folosește centrala ca loc de lansare pentru atacuri cu drone și artilerie pe malul opus al râului Nipro, controlat de Ucrainei, ceea ce duce la riscuri sporite de securitate nucleară. 

Potrivit AIEA, mai multe stații de monitorizare a radiațiilor aflate la 30 de kilometri de centrala Zaporojie au suferit avarii în mai multe ori, de la declanșarea invaziei. Patru stații din 14 nu sunt funcționale. 

„Pierderea unei stații de monitorizare a radiațiilor nu are un impact direct asupra siguranței la ZNPP, dar face parte dintr-o erodare continuă a unei game de măsuri de siguranță în timpul războiului, care rămâne o sursă profundă de îngrijorare”, a spus Grossi.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.