Majoritatea absolută a alegătorilor (98%) este convinsă că este important ca fiecare cetățean să participe la alegeri, arată un sondaj de opinie realizat după scrutinul prezidențial de anul trecut. Însă doar 69% din respondenți recunosc că participă la alegeri de fiecare dată. 80% dintre aceștia (în creștere cu 31% față de sondajul precedent desfășurat după alegerile parlamentare din 2019) susțin că nimeni nu le poate influența decizia de a merge sau nu la vot. Pentru 15% dintre cei chestionați decizia poate fi influențată în mare parte doar de membrii familiei și prieteni.
Sondajul de opinie a fost realizat de Centrul de Analiză şi Investigaţii Sociologice CIVIS, la comanda PNUD Moldova, în perioada 11 decembrie 2020 – 20 ianuarie 2021. La sondaj au participat 1510 respondenți. Cercetarea prezintă rezultatele datelor colectate pentru alegerile prezidențiale din 1 și 15 noiembrie 2020. Analiza datelor se face în comparație cu sondajul populației generale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și cel al populației generale pentru alegerile locale din 20 octombrie 2019.
Cercetarea mai arată că 97% din respondenți sunt mulțumiți de modul în care a fost gestionat procesul de votare în ziua alegerilor prezidențiale pe timp de pandemie. 92% din cei care au răspuns s-au simțit în siguranță și au declarat că participând la alegeri au fost încrezători că nu se vor infecta cu virusul COVID-19. Conform respondenților, în aproape toate cazurile au fost respectate practic toate regulile anti-pandemice impuse în timpul exercitării dreptului de vot, cu excepția utilizării pixului personal.
Astfel, majoritatea absolută a celor care au participat la votare au rămas mulțumiți de toate aspectele organizării procesului electoral. Mai mult, 33% din respondenți doresc să se implice activ în procesul electoral sub diferite forme, dar preponderent în calitate de observatori, voluntari și funcționari electorali. 88% din respondenți (cu 8% mai mult față de studiu anterior) susțin că educația civică continuă în domeniul electoral este importantă, iar 84% (cu 13% mai mult față de studiu anterior) sunt siguri că educația continuă în domeniul electoral poate contribui la o implicare mai activă a cetățenilor în cadrul alegerilor.
Participarea la procesul de votare și campaniile de educație civică influențează semnificativ și în mod pozitiv nivelul de interes față de viața social-politică a țării. În acest sens, una din concluziile principale ale cercetării este că nivelul de interes față de viața social-politică a țării a crescut semnificativ în comparație cu sondajele precedente (6,8 puncte față de 5,5 puncte) și acesta poate fi definit drept un nivel de interes înalt.
Comparativ cu situația de după alegerile parlamentare din februarie 2019 și cele generale locale din octombrie 2019, cercetarea actuală atestă o creștere semnificativă continuă a nivelului de încredere atât în profesionalismul CEC (de la 36% la 55%), cât și în transparența activităților CEC (de la 28% la 53%). 75% din respondenți (în creștere cu 13% față de studiul precedent) consideră că instituția își îndeplinește funcțiile foarte bine sau mai degrabă bine. De asemenea, 57% din cei chestionați (față de 47% în studiul precedent), consideră că CEC este o instituție neutră și independentă.
Creșterea încrederii în independența și neutralitatea CEC se transpune direct în sporirea încrederii față de rezultatele alegerilor prezidențiale. Și anume, 78% din alegători (în creștere cu 7% față de cercetarea realizată după scrutinul local și cu 31% față de cea de după parlamentare) au încredere în rezultatele alegerilor prezidențiale. Comparativ cu situația de la alegerile parlamentare din februarie 2019, discrepanța dintre neîncrederea în profesionalismul și transparența CEC și rezultatele alegerilor a scăzut practic de 2,5 ori.
În același timp, 4% din respondenți au observat nereguli în ziua scrutinului (în descreștere cu 5% față de studiul anterior). De asemenea, 41% de alegători au informat despre neregulile observate (dublu față de alegerile parlamentare din februarie 2019).
Studiul evidențiază și anumite probleme devenite cronice deja. De exemplu, majoritatea secțiilor de votare deschise la prezidențialele din 2020 nu au fost dotate cu rampe de acces. Doar 33% din alegători au confirmat existența rampelor, totuși procentul este în creștere cu 10% față de studiul anterior. De asemenea, doar 12% din respondenți cunosc corect toate actele în baza cărora se poate vota pe teritoriul țării. 50% din respondenți (în scădere cu 8%) cunosc despre posibilitatea de a verifica datele personale din listele electorale la secțiile de votare și 32% (în creștere cu 5%) cunosc că pot face acest lucru și pe site-ul CEC.
Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dr. Dorin Cimil, a subliniat că „rezultatele sondajului reprezintă confirmarea efortului fără precedent pe care l-a făcut Comisia Electorală Centrală în organizarea alegerilor prezidențiale pe timp de pandemie, dar și ne ajută foarte mult în planificarea activității noastre între alegeri. Punem accentul anume pe problemele care mai există și rezolvarea cărora ar îmbunătăți și ar consolida procesul electoral și mai mult”.
Eva Bounegru, managera proiectului PNUD Moldova, a menționat că „este al treilea sondaj post-electoral realizat cu suportul PNUD Moldova și dacă primele două arătau niște tendințe sau abia conturau niște concluzii privind procesele electorale în Moldova, atunci anume această cercetare oferă prin comparație date calitative și confirmă tendințele subliniate anterior. PNUD Moldova va continua să susțină consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente, având la bază de această dată și opinia celor care se află în epicentrul lor mereu: alegătorii”.
Cercetarea a fost realizată în baza unui sondaj reprezentativ la nivel național, acoperind atât zonele rurale, cât și cele urbane. Grupul țintă a fost populația cu drept de vot, în vârstă de 18 ani și mai mult din 480 localități. 74% din chestionare au fost realizate în limba română și 26% în limba rusă. Marja de eroare este de ± 2,5%.
Sondajul de opinie a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia oficială a PNUD, instituției finanțatoare sau a Guvernului Republicii Moldova.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.