Acasă Politic Alegeri 2020 // Înregistrarea lui Andrian Candu, amânată de CEC

Alegeri 2020 // Înregistrarea lui Andrian Candu, amânată de CEC

0

Comisia Electorală Centrală a decis amânarea procedurii de vot pentru înregistrarea lui Andrian Candu în calitate de concurent electoral în cadrul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie 2020. Propunerea a venit din partea vicepreședintelui CEC Vladimir Șarban și acceptată de alți membri ai Comisiei.

Conform regulamentului, pretendenții la fotoliul de președinte trebuie să colecteze cel puțin 15 mii de semnături, dar nu mai mult de 25 de mii, din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi. Potrivit CEC, pe conturile destinate grupurilor de iniţiativă înregistrate pot fi virate mijloace financiare, care să nu depăşească suma de 994.250 lei.

Pro Moldova a prezentat 25 de mii de semnături, dintre care peste 18 mii au fost declarate valide. Nu a fost îndeplinită însă cealaltă condiție – listele de subscripție completate în mai multe raioane nu au atins plafonul minim de 600 de susținători.

Raportorul proiectului, Maxim Lebedinschi, a menționat că au fost identificate mai multe date eronate ale susținătorilor – fie au fost greșeli tehnice, fie buletinul de identitate era expirat, fie unii s-au repetat în liste, fie aveau domiciliul într-o altă localitate. Ba chiar unii alegători incluși în liste apar ca decedați în sistemul informațional. 

„Sistemul pe care-l administrați a identificat unele erori. Noi am început să investigăm, am luat un caz exact, cu date de identitate din buletin. Persoana respectivă a fost identificată ca fiind în viață. Ba chiar a prezentat o poză, pe care o să v-o punem la dispoziție. Domiciliul, numele, decesul sau viața toate chestiile acestea ne-au făcut să ne alerteze, că ceva e greșit cu sistemul. În două zile am reușit să pregătim acest proces verbal de 17 pagini de obiecții pentru a demonstra practic pe fiecare caz că ceva e putred, e în neregulă cu sistemul”, a declarat Andrian Candu.

Membrul CEC Veaceslav Agrigoroae a adus însă exemple cu greșeli tehnice asupra cărora planează mai multe semne de întrebare, precum diferența de o singură literă din nume sau prenume, erori pe care le consideră insuficiente pentru invalidarea mai multor semnături.

„Codul electoral stabilește care sunt cerințele și datele care urmează a fi inserate în lista de subscripție, operatorul verifică dacă datele din listă corespund sau nu cu datele din registrul de stat al alegătorilor. Nu există nicio prevedere legală care ne-ar da posibilitatea să ghicim dacă a fost o eroare sau nu. Responsabilitatea pentru veridicitatea datelor o poartă colectorul”, a spus, în replică, Maxim Lebedinschi.

La propunerea membrului CEC Vladimir Șarban, s-a decis luarea unei pauze în examinarea subiectului, până vineri, 18 septembrie. Până atunci, Pro Moldova poate să vină cu probe, astfel încât mai multe semnături invalidate să fie acceptate.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.