Unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia a avertizat că economia țării este din ce în ce mai dominată de mari conglomerate corporative similare modelului „chaebol” din Coreea de Sud, în care grupuri industriale extinse exercită o influență semnificativă asupra economiei naționale, scrie marți publicația independentă rusă The Moscow Times.
Într-un interviu acordat agenției de stat RIA Novosti, Alexei Mordașov, CEO al gigantului siderurgic Severstal, a afirmat că peisajul economic al Rusiei arată în prezent o „dominație clară a marilor corporații, în timp ce prezența întreprinderilor mici și mijlocii rămâne insuficientă”.
Declarațiile lui Mordașov vin în contextul în care sancțiunile occidentale obligă Moscova să se bazeze mai mult pe cele mai mari companii pentru a susține industriile-cheie și veniturile naționale.
Vasili Osmakov, un înalt funcționar din cadrul Ministerului rus al Industriei și Comerțului, a descris anterior public trecerea Rusiei la un sistem de tip chaebol ca o consecință directă a regimului de sancțiuni internaționale.
Deși recunoaște că modelul chaebol din Coreea de Sud a stimulat inițial creșterea economică rapidă, Mordașov a avertizat că, în cele din urmă, acesta a dus la slăbirea concurenței, la dezechilibre economice și la scandaluri de corupție de mare amploare.
Mordașov, a cărui avere personală este estimată la 28,6 miliarde de dolari, este al doilea cel mai bogat om din Rusia.
Propriul său imperiu de afaceri, care include Severstal, producătorul de anvelope Cordiant, grupul Power Machines, producătorul de aur Nord Gold și gigantul forestier Sveza, ilustrează tocmai modelul conglomeratelor din Rusia.
Magnatul a ocupat, de asemenea, primul loc în ultimul clasament Forbes al celor mai mari beneficiari de dividende din Rusia, încasând 2,2 miliarde de dolari în dividende anul trecut — mai mult de 10% din totalul dividendelor primite de persoanele fizice incluse în topul Forbes.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.