Acasă Social Air Moldova acuză guvernarea de blocarea conturilor pentru a-i împiedica să-și plătească...

Air Moldova acuză guvernarea de blocarea conturilor pentru a-i împiedica să-și plătească datoria față de Avia Invest

0

Compania aeriană „Air Moldova” acuză guvernarea că i-ar bloca activitatea. În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții firmei au povestit că, după ce au contractat un credit de la o bancă din Federația Rusă pentru a-și stinge datoriile față de „Avia Invest”, banii, ajunși în conturile din R.Moldova, au fost blocați de bancă. Totul pentru ca sumele să nu ajungă la firma concesionară a Aeroportului și, prin urmare, ultima să fie adusă la faliment, sugerează reprezentanții companiei aeriene.

Mariana Șargarovschi, jurista „Air Moldova”, a declarat că, prin intermediul creditului în valoare de 2 milioane de euro, firma urma să-și achite, la rândul său, datoriile față de compania concesionară a AIC.

„Contractarea acestui credit s-a dovedit a fi tocmai la momentul oportun, atât timp cât, în data de 8 mai curent, SRL „Avia Invest” s-a adresat către compania aeriană „Air Moldova”, solicitând stingerea parțială a datoriei debitoare în cuantum de 22 348 958,94 lei, având ca obiectiv utilizarea acestor mijloace financiare de către Avia Invest SRL pentru executarea benevolă a încheierii executorului judecătoresc privind primirea, intentarea dosarului de executare din data de 5 mai 2020 și, astfel, stingerea creanței de 22 348 958, 94 lei către creditorul Autoritatea Aeronautică Civilă”, a relatat Șargarovschi.

Sursa precizează că, întrucât împrumutul contractat cu banca rusească era deja semnat, Air Moldova a dat asigurări concesionarului Aeroportului Internațional Chișinău că-și va onora obligațiile și va achita datoria. Așa că, la 15 mai, banca din Rusia a transferat mijloacele în cuantum de 2 milioane de euro în contul companiei aeriene.

„Însă banca comercială Moldova Agroindbank a dispus, fără temei legal, măsuri asiguratorii în privința unei sume aferente transferului în cauză”

Reprezentanții companiei afirmă că motivul invocat de aceasta ar fi că „tranzacția ar fi fost identificată cu indici de suspiciune”. 

Astfel, firma susține că blocarea banilor constituie un abuz în adresa dispunerii libere de propriile mijloace financiare. Aceștia mai spun că transferul s-a produs cu aprobarea atât a Băncii Naționale din Rusia, cât și a Băncii Naționale a Moldovei, care au grijă de securitatea raporturilor juridice bancare.

„Declarațiile făcute de cei mai mari ai țării, imediat după ședința Consiliului Suprem de Securitate din 14 mai 2020, privind depunerea tuturor eforturilor în revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului, iar una dintre filiere este declararea insolvabilității concesionarului SRL Avia Invest, ne face să avem convingerea că blocarea celor 2 milioane de euro a fost regizată în mod clar pentru a se atinge scopul bine conturat – cauzarea insolvabilității SRL Avia Invest”, a remarcat Mariana Șargarovschi.

Amintim că, ieri, premierul Ion Chicu a anunțat că statul a declanșat procedura de insolvabilitate a companiei care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, invocând o datorie a firmei față de stat în valoare de peste 22 milioane lei. Prim-ministrul anunța atunci că și conturile acesteia au fost blocate.

Compania „Komaksavia Airport LTD”, deținătoarea capitalului majoritar „Avia Invest”, a înaintat o cerere la Curtea de Arbitraj de la Stockholm împotriva Guvernului R.Moldova. Reprezentanții acesteia acuză acțiuni ilegale din partea autorităților în raport cu compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău și solicită despăgubiri de 885 de milioane de euro.

Se întâmplă după ce „Avia Invest” a reclamat abuzuri și șantaj din partea autorităților, „în special a președintelui Igor Dodon”, a căror presiuni ar fi dus la blocarea conturilor firmei. Anume din acest motiv, afirmau reprezentanții, Avia Invest nu poate restitui banii datorați bugetului de stat.

Ulterior, concesionara a publicat date din conturile sale bancare, care relevă faptul că dețin bani suficienți pentru acoperirea datoriei.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.