Acasă Politic Afacerile familiei Plahotniuc în Turcia

Afacerile familiei Plahotniuc în Turcia

0

Jurnaliștii au investigat afacerile familiei oligarhului Vladimir Plahotniuc în Turcia, iar aceștia au aflat că fiul cel mare al fostului lider democrat, Timofei Plahotniuc, care folosește numele Timofei Parvan, a înființat o companie la Istanbul în parteneriat cu un cetățean rus. Firma, denumită Wconnect Teknoloji, este specializată în dezvoltarea de aplicații mobile și a fost înregistrată acum trei ani în districtul Maltepe din Istanbul.

Săptămâna trecută, jurnaliștii de la Rise.md au vizitat sediul firmei, iar în aceeași perioadă, Interpol l-a inclus oficial pe Plahotniuc pe lista persoanelor căutate internațional. Oligarhul moldovean poate fi arestat în orice stat membru al INTERPOL, inclusiv în Turcia, unde a fost localizat anterior.

Compania Wconnect Teknoloji are doi proprietari. Unul dintre aceștia este Nurlan Askarov, cetățean rus și fiul unui om de afaceri, iar celălalt este Timofei Parvan, cetățean român, iar potrivit registrelor oficiale din Turcia, cu reședința în Elveția.

Anterioarelor cercetări au dezvăluit că Timofei, fiul cel mare al oligarhului Vladimir Plahotniuc, a adoptat numele „Parvan” în București, renunțând la „Plahotniuc”. Cu toate acestea, potrivit documentelor oficiale din R. Moldova, în Chișinău își păstrează numele de familie „Plahotniuc”.

Wconnect Teknoloji a fost înregistrată acum trei ani la o adresă din districtul Maltepe, situat pe partea asiatică a Istanbulului. Săptămâna trecută, jurnaliștii de investigații au vizitat sediul firmei, aflat aproape de malul Mării Marmara.

Compania își are sediul juridic la parterul unui bloc rezidențial cu patru etaje.

„În curtea înconjurată de gard, erau parcate mai multe mașini de clasă medie. Peisajul din zonă era dominat de praf și zgomotul unui excavator care demola un bloc în apropiere. În timp ce examinăm clădirea unde era înregistrată firma, două femei au ieșit din curte. Le-am întrebat dacă știau ceva despre compania familiei Plahotniuc, iar una dintre ele a încercat să mă ajute. Vorbea mai mult în turcă decât în engleză, dar am înțeles că trebuia să o urmez. La intrarea în bloc, a tastat o parolă pentru a deschide ușa, apoi m-a condus până la un birou situat la parter. Acolo m-a întâmpinat un bărbat turc, angajat al unei firme de consultanță”, povestește un jurnalist.

Bărbatul a declarat că firma Wconnect Teknoloji au fost clienții companiei la care lucrează, însă contractul a fost încheiat în urma cu șase luni.

„Aproape acum 2-3 ani, au fondat această companie și au înregistrat-o prin noi. Sunt și alte firme înregistrate aici… Din păcate, nu am mai reușit să contactăm pe nimeni de la ei de aproape șase luni, poate chiar mai mult. De aceea, am reziliat contractul de închiriere. Totuși, pentru a-și schimba oficial adresa, trebuie să meargă la Camera de Comerț din Istanbul și să facă modificările necesare. Noi nu putem face asta în locul lor și, având în vedere că nu îi putem contacta, firma rămâne oficial înregistrată la această adresă”, a spus angajatul firmei de consultanță.

Mai exact, firma turcească a familiei Plahotniuc a dezvoltat aplicația mobilă WConnect, care ajută specialiștii din diverse domenii să își găsească clienți.

„Clientul poate plasa o comandă într-un mod convenabil și poate găsi rapid un executant. Pentru specialist, aceasta este o oportunitate rapidă de a obține comenzi și de a fi plătit imediat”, se arată în descrierea aplicației.

Între timp, platforma afișează mai multe probleme tehnice și a fost dezactivată din unele magazine de aplicații pentru iOS și Android.

Dialogul dintre un jurnalist de investigații și angajatul firmei de consultanță:

– Reporter: A mai venit cineva să îi caute la această adresă?

– Consultantul turc: Nu, de mai bine de un an…

– Reporter: Sunteți o casă de avocatură?

– Consultantul turc: Nu, firmă de consultanță.

– Reporter: Dar, cum i-ați cunoscut pe cei care au înființat această firmă?

– Consultantul turc: Ei ne-au trimis un mesaj. Unul dintre clienții mei îi cunoștea și mi-a spus că vor să deschidă o companie. Dar nu i-am cunoscut personal.

– Reporter: În documentele firmei, ei figurează că locuiesc în Elveția.

– Consultantul turc: Mi-au spus că au studiat în Elveția, dar nu știu unde locuiesc acum. Nu putem da de ei…

După conversația cu consultantul turc, jurnaliștii au verificat cutia poștală de la intrarea clădirii, unde au observat că la aceeași adresă unde este înregistrată firma fiului lui Plahotniuc își are sediul și o filială a unei companii slovace specializate în producția de sucuri. De asemenea, acea adresă a fost folosită și de alți cetățeni cu reședința în Rusia pentru a înființa companii la Istanbul.

Jurnaliștii de la Rise.md l-au contactat pe Timofei Plahotniuc-Parvan la numărul de telefon și i-au expediat câteva întrebări prin e-mail, dar nu a răspuns. În schimb, jurnaliștii au reușit să discute cu Lucian Rogac, avocatul familiei Plahotniuc.

Dialogul dintre un jurnalist și Lucian Rogac:

– Reporter: Dvs. apărați interesele doar ale dlui Vladimir Plahotniuc sau și pe cele ale familiei acestuia, inclusiv pe cele ale fiului său?

-Avocatul Lucian Rogac: Din câte știu eu, fiul nu are nicio cauză… nu are probleme cu legea.

– Reporter: Am văzut că fiul lui a deschis o firmă în Turcia.

– Avocatul Lucian Rogac: Nu cunosc despre așa ceva. Ați putea să-mi oferiți mai multe detalii?

– Reporter: Am găsit date care arată că Timofei are o firmă în Turcia și verificăm… că anterior au apărut informații oficiale că dl. Vladimir Plahotniuc s-ar afla în Turcia și în Ciprul de Nord.

– Avocatul Lucian Rogac: Dar el (Timofei) are vreo interdicție să deschidă în orice colț al lumii?

– Reporter: Este interesant că el are reședința în Elveția, dar a avut un interes pentru piața turcă. La fel, în Moldova el figurează oficial ca Plahotniuc, dar în România cu numele de Parvan.

– Avocatul Lucian Rogac: Aha, și în Turcia el cu ce nume de familie apare?

– Reporter: Parvan.

– Avocatul Lucian Rogac: Aha.

Cu doi ani înainte ca fiul cel mare al oligarhului Vladimir Plahotniuc să își înființeze firma la Istanbul, tatăl său a fost localizat pentru prima dată în Turcia, în septembrie 2020, în timp ce era considerat fugar și căutat de procurori. Ulterior, autoritățile au confirmat în mod repetat că el s-ar ascunde în Turcia, iar unele surse au sugerat și o altă locație – Ciprul de Nord, teritoriu controlat de Ankara.

Vladimir Plahotniuc este investigat în dosarul „Frauda Bancară”, fiind acuzat de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani. Potrivit procurorilor, el ar fi obținut fonduri din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Dosarul său a fost trimis în judecată și se află de aproape doi ani în examinare în prima instanță.

Frauda bancară, cunoscută și sub denumirea de „Miliardul dispărut”, a dus la prăbușirea a trei bănci: Banca de Economii SA, Banca Socială SA și Unibank.

În perioada 2012 – 2014, aceste instituții financiare au acordat împrumuturi de 2,9 miliarde dolari unor persoane interpuse și companii paravan, care acționau în interesul unei organizații criminale.

În iunie 2019, Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a fugit din țară în contextul schimbului de putere de la Chișinău. La scurt timp după aceea, procurorii Anticorupție au solicitat INTERPOL să emită un mandat de arest internațional, acuzându-l de spălare de bani și fraudă bancară.

Oligarhul a contestat această decizie, iar INTERPOL l-a exclus din baza sa de date, ștergând informațiile despre el.

Ulterior, procurorii moldoveni au depus mai multe cereri pentru a-l reintegra pe lista internațională a persoanelor căutate.

După aproape cinci ani, numele lui Vladimir Plahotniuc a fost recent reintrodus pe lista celor căutați.

„Mandatul de arest în privința lui Vladimir Plahotniuc este vizibil în baza de date INTERPOL, în sfârșit, după mai mult de 5 ani… Acum, mandatul de arest este vizibil în 196 de țări care fac parte din INTERPOL. Sperăm ca această persoană să fie localizată, arestată și extrădată cu ajutorul INTERPOL, să fie trasă la răspundere penală în Republica Moldova”, a declarat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Și Inspectoratul General al Poliției a confirmat săptămâna trecută că alerta de căutare internațională, cu scop de arest și extrădare, este acum vizibilă pentru toate statele membre INTERPOL, inclusiv Turcia.

Avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac, a spus jurnaliștilor că va ataca această decizie a Interpolului.

„Deținem probe clare care demonstrează că decizia adoptată de Interpol în cauza dlui Vladimir Plahotniuc se bazează pe informații false, furnizate de autoritățile Republicii Moldova. Totodată, dispunem de argumente concludente și incontestabile care ne permit solicitarea revizuirii acestei decizii și emiterea unei noi hotărâri prin care să fie refuzată căutarea prin Interpol a lui Vladimir Plahotniuc”, a spus Lucian Rogac.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.