Aeronava care în data 4 iunie, a aterizat forţat într-un lan de grâu din satul Găureni, raionul Ialoveni, nu este la primul incident aviatic. Acum un an, aparatul de zbor a fost la un pas să se prăbuşească. Potrivit reprezentanților Autorității Aeronautice Civile, pilotul a efectuat o manevră interzisă la o înălțime de doar 15 metri, transmite SafeNews.md cu referire la Publika.md.
„A intrat în cablurile de înaltă tensiune. A atins rețeaua cu elicea, iar în rezultat a fost avariată partea din față a avionului. Aproape că a fost tăiată partea din față și roata din partea stângă.”, a comunicat șeful Aviației Ușoare și Ultraușoare din cadrul ACC, Valeriu Luca.
Pilotul s-a ales cu o amendă de 1.500 de lei. Acesta a reușit să aterizeze cu avionul avariat pe aerodromul de la Vadul lui Vodă.
„Pilotul a aterizat încet pe roata dreaptă, a mers cât a putut pe o roată, iar cât a pierdut din viteză, a lăsat aeronava pe roata din față, a căzut pe partea stângă și s-a oprit”, a menţionat șeful Aviației Ușoare și Ultraușoare din cadrul ACC, Valeriu Luca.
Proprietarul aeronavei a avut nevoie de două luni pentru a remedia defecțiunile, iar în data de 31 iulie 2020, a reușit să-și prelungească certificatul de navigabilitate. Documentul a fost eliberat de Autoritatea Aeronautică Civilă.
„A fost o comisie, specialiștii au verificat starea tehnică. Nu au fost suspiciuni sau defecte. Avionul a zburat până în ultimul moment, adică până a fost nevoit să aterizeze forțat.”, a spus șeful Aviației Ușoare și Ultraușoare din cadrul ACC, Valeriu Luca.
Toate circumstanțele producerii ultimului incident din 4 iunie urmează să fie stabilite de o comisie din cadrul Ministerului Economiei.
Ancheta va fi gata până la începutul lunii iulie.
„Proprietarul aeronavei consideră că reparația aeronavei după impactul cu solul l-ar costa mai mult decât procurarea unei alte aeronave. Decizia lui îi aparține de a nu-l mai repara.
Certificatul de navigabilitate care a fost sistat, nu va mai fi prelungit pentru aeronava în cauză”, a afirmat șeful Direcției Navigabilitate din cadrul ACC, Vasile Croitoru.
În Moldova există o singură stație care efectuează inspecția tehnică a avioanelor.
Centrul este unul privat, iar actele eliberate de mecanici stau la baza acordării certificatului de navigabilitatea.
Potrivit procedurii, înainte de a semna acest document, specialiștii din cadrul instituției de stat verifică vizual starea tehnică a aeronavelor.
Autoritatea Aeronautică Civilă anunță că, în ultimii doi ani, au avut loc trei incidente cu implicarea aparatelor mici de zbor.
În Moldova sunt înregistrați 155 de piloți și 25 de avioane de mici dimensiuni.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.