Procesul de admitere în învățământul superior din Republica Moldova, atât în universitățile publice, cât și private, începe luni, 21 iulie 2025. Candidații pot aplica online, pe platforma e-admitere.gov.md, până pe 27 iulie, urmând ca rezultatele să fie anunțate pe 5 august, iar etapa a doua a admiterii să aibă loc între 12 și 24 august.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a subliniat că sistemul de învățământ superior din Republica Moldova oferă oportunități competitive și recunoaștere internațională:
„Avem 6 universități acreditate internațional: Universitatea de Medicină, acreditată de o agenție din Kazahstan, și 5 universități acreditate instituțional de către Agenția de Asigurare a Calității din România, lucru care confirmă încă o dată nivelul înalt al calității studiilor pe care le putem oferi aici, acasă”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă.
Candidații vor avea la dispoziție circa 200 de programe de studii, toate acreditate sau autorizate, și pot aplica la până la 3 universități și 3 specialități.
Oferte extinse în 2025
• Au fost introduse 5 specialități noi: Fizică medicală, Bioinginerie, Dispozitive medicale și biomateriale, Îmbunătățiri funciare și Agricultura inteligentă.
• Se lansează pentru prima dată învățământul dual la nivel universitar, cu 194 de locuri disponibile
„Această inițiativă le oferă studenților posibilitatea de a combina studiile cu activitatea profesională într-o companie selectată de instituția de învățământ”, a explicat Perciun.
• Pentru tinerii din diaspora sunt oferite 100 de locuri bugetare
„Le extindem anul acesta și în direcția tinerilor care și-ar dori, fiind din diasporă, să revină acasă pe durata studiilor, sperăm permanent, și facilităm acest lucru prin oferirea locurilor bugetare.”
• Sunt disponibile 36 de programe de studii duble Republica Moldova–România, prin care studenții pot obține două diplome simultan
„Studenții rămân în Republica Moldova, beneficiază de burse din partea statului Republica Moldova, totodată învață simultan și în România, beneficiază de burse și de acolo, a menționat ministrul
Guvernul oferă în total 8.712 locuri bugetare, distribuite astfel:
• 5.295 la licență
• 2.856 la master
• Restul, pentru rezidențiat secundar clinic și studii pentru cetățeni străini
Cele mai multe locuri sunt alocate domeniilor:
• Științe ale educației
• Inginerie și arhitectură
• Sănătate (950 de locuri)
• Tehnologia informației și comunicațiilor – TIC (905 locuri)
• Agricultură, silvicultură, medicina veterinară, mediu (378 de locuri)
„Am optat să oferim și un număr mai mare de locuri la buget, la economie și drept, unde mediile de admitere erau foarte înalte. Considerăm că este corect ca tinerii cu medii peste 9 să aibă șansa de a obține un loc bugetar, chiar dacă aleg specialități populare”, a subliniat Perciun.
Întreg procesul de admitere are loc exclusiv online, prin platforma e-admitere.gov.md, iar candidații vor avea nevoie de semnătură electronică, obținută de la ASP sau operatorii de telefonie mobilă.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.