Acasă Extern Acord istoric: Două puteri nucleare ale Europei au semnat Declarația Northward, într-un...

Acord istoric: Două puteri nucleare ale Europei au semnat Declarația Northward, într-un mesaj pe care „adversarii trebuie să îl audă”

0

Franța și Marea Britanie au convenit joi să consolideze cooperarea în ceea ce privește arsenalele lor nucleare respective, în contextul în care cele două puteri europene încearcă să răspundă amenințărilor crescânde la adresa continentului și incertitudinii cu privire la aliatul lor american, scrie Reuters.

Anunțul a fost făcut după ce președintele francez Emmanuel Macron și-a încheiat vizita de stat de trei zile în Marea Britanie, unde cei doi aliați au încercat să închidă un capitol turbulent, început odată cu decizia Marii Britanii de a se retrage din Uniunea Europeană.

„În această dimineață, am semnat Declarația Northward, confirmând pentru prima dată că ne coordonăm independentele noastre forțele nucleare de descurajare”, a declarat premierul britanic Keir Starmer, într-o conferință de presă alături de Macron.

„Începând de astăzi, adversarii noștri vor ști că orice amenințare extremă la adresa acestui continent va atrage o reacție din partea celor două națiuni. Nu există o demonstrație mai clară a importanței acestei relații”, a precizat șeful guvernului de la Londra.

Dubiile președintelui american Donald Trump cu privire la împărțirea poverii financiare în cadrul NATO și deschiderea acestuia față de Rusia au dus la întrebări existențiale în Europa cu privire la relația transatlantică și la angajamentul Washingtonului de a-și apăra aliații europeni.

Principala forță de descurajare nucleară a Europei provine din Statele Unite și este un simbol al solidarității transatlantice de zeci de ani.

Macron a declarat că cele două țări au înființat un comitet de supraveghere care să coordoneze acest efort de cooperare între Londra și Paris, o sarcină pe care liderul de la Palatul Élysée a calificat-o drept vitală.

„Decizia este că nu excludem coordonarea mijloacelor noastre de descurajare. Este un mesaj pe care partenerii și adversarii noștri trebuie să îl audă”, a declarat Macron.

Cooperarea mai strânsă între cele două țări nu are nicio legătură cu eforturile lor de a crea așa-numita „Coaliție a Voluntarilor” care să sprijine Ucraina în cazul unui armistițiu cu Rusia, a adăugat liderul francez.

Deși ambele părți își vor păstra propriile procese decizionale și ambiguitatea strategică, această mișcare sugerează o protecție suplimentară pentru continent într-un moment în care angajamentul Statelor Unite față de Europa este supus unor îndoieli importante.

Macron a declarat anterior că va lansa un dialog strategic privind extinderea protecției oferite de arsenalul nuclear al Franței către partenerii săi europeni.

SUA au arme nucleare în Europa și zeci de mii de soldați dislocați în baze de pe întreg continentul, cu capacități militare pe care Europa nu le poate egala.

Franța cheltuiește anual aproximativ 5,6 miliarde de euro (6,04 miliarde de dolari) pentru întreținerea stocului său de 290 de arme nucleare ce pot fi lansate de pe submarine și din aer, al patrulea arsenal ca mărime din lume.

Marea Britanie descrie programul său nuclear ca fiind „independent din punct de vedere operațional”, dar se aprovizionează cu tehnologie pentru rachete din SUA și depinde de Washington pentru achiziții și asistență tehnică.

„Acordul nuclear la care am ajuns astăzi este cu adevărat istoric”, a subliniat Starmer.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.