Acasă Social Accesoriile pentru fumat vor fi interzise în vitrinele magazinelor

Accesoriile pentru fumat vor fi interzise în vitrinele magazinelor

0

Săptămâna trecută Parlamentul a votat în prima lectură un proiect prin care sunt restabilite reglementările aprobate în 2019 pentru prevenirea accesului minorilor la produsele din tutun şi la produsele conexe prin interzicerea expunerii vizibile a dispozitivelor şi a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora.

Documentul prevede eliminarea excepțiilor privind etichetarea produselor din tutun și a celor conexe în cazul vânzării lor în magazine, baruri și restaurante cu regim duty-free, ceea ce provoca riscuri de comerț ilicit și de contrabandă cu aceste produse, potrivit autorilor, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.

Directivele UE, folosite pentru noi interdicţii

Printre măsuri se numără reducerea cantității de nicotină care se conține în lichidul din țigaretele electronice și din flacoanele de reumplere de la 72 mg la 20 mg, pentru că pune în pericol sănătatea fumătorilor prin risc înalt de crearea e dependenței, dar și interdicția comercializării online a tuturor tipurilor de produse din tutun, inclusiv a produselor din tutun care nu arde.

În același timp, proiectul prevede și ajustarea articolului 911 din Codul contravențional, astfel încât sancțiunile contravenționale privind plasarea pe piață și comercializarea produselor din tutun, în special în cazul minorilor, să fie aplicabile și în privința dispozitivelor și accesoriilor de utilizare, reîncărcare și încălzire a acestora.

Autorii susțin că modificările sunt în conformitate cu normele UE, în special fiind vorba de Directiva 2014/40 a UE și că sunt o nouă etapă în lupta contra fumatului.

Companiile din sector, care se numără printre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat atrag atenţia că unele prevederi contravin legislaţiei în vigoare şi loc de interpretare, ceea ce poate duce la abuz din partea unor organe de control.

„Compania noastră susţine iniţiativa de a restrânge accesul minorilor la produsele din tutun şi produsele conexe, dar avem anumite obiecţii”, spune Dmitrii Strusovschii de la Premier Dialog SRL.

Strusovschii atrage atenția la faptul că multe din aceste măsuri sunt luate fără măcar a se discuta cu cei care activează în domeniu și care vor trebui să se conformeze prevederilor noi.

Prevederi vagi ce lasă loc de interpretări

De exemplu se prevede excluderea din alin. 3, art 15 al Legii privind controlul tutunului a enunţului: În cazul în care produsele din tutun sunt împachetate în pachete unitare din lemn, plastic, sticlă sau metal, se permite imprimarea avertismentelor de sănătate pe etichetele de hârtie (alt material), care ulterior vor fi lipite pe suprafața pachetelor unitare.

Însă aceste modificări nu corespund Directivei 2014/40 a UE în care se prevede „Pe pachetele unitare de produse din tutun altele decât țigarete și tutun de rulat ambalat în pungi, avertismentele de sănătate pot fi aplicate cu ajutorul autocolantelor, cu condiția ca acestea să fie nedetașabile”, spune Dmitrii.

O altă prevedere contradictorie se referă la interzicerea expunerii vizibile a accesoriilor pentru fumat în spaţiile comerciale accesibile publicului.

În prezent lista produselor din tutun pentru fumat şi a produselor conexe disponibile pentru comercializare, cu indicarea preţurilor acestora, imprimată pe hârtie albă cu caractere negre, se prezintă de către vânzător la solicitarea cumpărătorilor adulţi. Dar de la 1 ianuarie 2020 în această listă au ajuns dispozitivele și accesoriile de utilizare, reîncărcare sau încălzire a produselor din tutun.

Se va încălca legea privind protecția consumatorilor

„În primul rând în Directiva 2014/40 a UE nu există specificaţii clare privind această normă. Acolo este spus că fiecare stat membru poate reglementa utilizarea acestor accesorii după cum consideră de cuviinţă. De exemplu în Germania în unele landuri este permisă expunerea în vitrina magazinelor specializate a produselor din tutun şi a accesoriilor.

În al doilea rând, imediat după introducerea acestui articol, agenţii economici s-au confruntat cu amenzi pentru produsele cu dublă destinaţie. De exemplu pentru amplasarea deschisă a brichetelor. Dacă aplicăm întocmai aceste prevederi vom ajunge ca pe lângă brichete, va trebui să scoatem din vitrine şi cărbunele de lemn folosit la grătar. Or cărbunele este folosit și atunci când fumezi o narghilea.

În al treilea rând, cum să vinzi accesorii, de tipul unei narghilea. Dacă respecți legea, atunci cumpărătorul trebuie să îl aleagă din listă. Dar toate au diferite forme, dimensiuni etc., iar despre asta este interzis să se indice în lista de prețuri. Atunci cum va cumpăra o persoană un produs, al cărui preț ajunge la câteva mii de lei fără a-l examina. Or, conform acestui articol, este interzisă demonstrarea produsului. Aceasta este deja o contradicție cu legea privind protecția consumatorilor”, explică Strusovschii.

Potrivit managerului, atunci când s-au confruntat cu astfel de probleme, mai mulţi agenți economici s-au adresat Parlamentului, solicitând anularea sau modificarea acestor prevederi. Părerea agenților economici a fost auzită, articolul fiind modificat. Acum, însă, se doreşte revenirea la prevederea veche, ba chiar cu cerinţe mai dure.

La ţigări ca în sex şhop

Dmitrii Strusovschii spune că o problemă constituie şi prevederile vagi în privinţa accesoriilor, care lasă loc de interpretări. În plus, nu este specificat modul în care putem demonstra accesoriile unui cumpărător adult, care are dreptul de a alege, iar acest articol acum este eliminat.

În acest sens el propune ca soluţie pentru evitarea interpretărilor, ca textul legii să corespundă Directivei 2014/40 a UE.

„În ceea ce privește afișarea produselor din tutun, a produselor și dispozitivelor similare și a accesoriilor pentru utilizarea lor, realimentarea sau încălzirea, propun o astfel de soluţie. Ţinând cont că se doreşte protejarea minorilor, fără a se încălca drepturile cetățenilor adulți propunem să fie permisă expunerea vizibilă acestora doar în magazinele specializate.

Aceste magazine ar trebui să aibă doar un panou și o vitrină închisă extern, astfel încât nimeni din exterior să nu poată vedea ce este așezat în interior, să aibă un avertisment adecvat 18+ la intrare, un avertisment despre pericolele fumatului etc. Intrarea în aceste magazine este doar pentru adulți, după prezentarea buletinului. Acest principiu a fost deja implementat pentru magazinele Sex Shop pentru adulți”, afirmă Dmitrii Strusovschii.

Mai adăugăm că în prezent, afișarea deschisă a produselor din tutun, a produselor și dispozitivelor similare și a accesoriilor pentru utilizarea, realimentarea sau încălzirea acestora este permisă în Ucraina (țara vecină a semnat, de asemenea, un acord de asociere cu UE), precum și în unele țări ale UE.

Totodată, în România care este stat membru al UE, magazinele specializate de trabucuri, țigări de foi și accesorii care se află chiar în interiorul mall-urilor au vitrine cu vitraje mari transparente, respectiv produsele sunt la vedere absolut pentru toți vizitatorii.

Directiva nu obligă statele membre ale UE să impună interdicții obligatorii pe afișaj deschis, dar o lasă la latitudinea lor.

În cazul nostru, prin aceste modificări la Legea privind controlul tutunului, se aplică cele mai duri practici.

mold-street.com

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.