Britanica Margaret Keenan, în vârstă de 91 de ani, este prima persoană din lume care s-a vaccinat anti-COVID-19 în afara studiilor clinice. A trecut exact un an de la momentul istoric care a avut loc pe 8 decembrie 2020, potrivit Agerpres.
Keenan i-a îndemnat pe oamenii din lumea întreagă să se imunizeze la rândul lor împotriva noului coronavirus, miercuri, la un an după ce a primit prima doză de vaccin, informează Reuters.
Keenan a spus că momentul în care a fost vaccinată cu prima doză a vaccinului Pfizer-BioNTech a fost „cel mai bun lucru care i s-a întâmplat vreodată”.
„A fost minunat. Nu-mi vine să cred ceea ce s-a întâmplat atunci… Sunt foarte fericită că m-am vaccinat”, a declarat Margaret Keenan, căreia prietenii îi spun Maggie, într-o transmisiune televizată prin care a fost marcată această aniversare specială. „Îi încurajez pe toţi oamenii să se vaccineze”, a adăugat ea.
May Parsons, asistenta medicală care a vaccinat-o pe Margaret Keenan, a dezvăluit că mulţi dintre pacienţii cu forme grave de COVID-19 internaţi la secţia spitalului pentru care lucrează sunt persoane nevaccinate. „Dacă nu v-aţi vaccinat, aveţi şansa să o faceţi. Încă nu este prea târziu”, a precizat ea.
Boris Johnson: „Vaccinurile rămân prima şi cea mai bună linie a noastră de apărare împotriva virusului”
Prim-ministrul Boris Johnson a subliniat succesul Marii Britanii în declanşarea primei campanii de vaccinare din lume împotriva COVID-19 şi a spus că acesta este motivul pentru care s-a redresat economia ţării în luna iulie a acestui an.
Premierul Johnson i-a îndemnat pe oficialii din sănătate să accelereze campania actuală de administrare a dozelor „booster” pentru ca aceasta să ajungă la niveluri similare cu cele ale campaniei iniţiale. Din cauza noului val de infectări provocat de varianta Omicron, a fost reintrodusă obligativitatea de purtare a măştii sanitare, precum şi alte restricţii de călătorie.
„Vaccinurile rămân prima şi cea mai bună linie a noastră de apărare împotriva virusului”, a adăugat Boris Johnson. Marea Britanie a administrat până în prezent 120 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVD-19 populaţiei sale de 67 de milioane de locuitori.
Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi că varianta Omicron ar putea fi mai transmisibilă decât actuala variantă dominantă, Delta, şi că prezintă mutaţii care reduc eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19.
Secretarul de Stat pentru Sănătate britanic, Sajid Javid, a spus că dozele „booster” ar trebui să continue să ofere o protecţie bună împotriva formelor severe de COVID-19 chiar dacă serurile actuale ar fi mai puţin eficiente împotriva variantei Omicron decât au fost împotriva variantelor precedente ale coronavirusului.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.