Acasă Politic A. Tănase: Ceea ce se întâmplă astăzi în plenul Parlamentului seamănă mai...

A. Tănase: Ceea ce se întâmplă astăzi în plenul Parlamentului seamănă mai mult cu o lovitură de stat

0

Ceea ce se întâmplă astăzi în plenul Parlamentului seamănă mai mult cu o lovitură de stat. De această părere este fostul președinte al Curți Constituționale a Republicii Moldova Alexandru Tănase. Într-o declarație pentru AGORA acesta a menționat că toate proiectele adoptate în plenul Legislativului, întrunesc temei pentru a fi contestate la CC.

„Încălcarea procedurilor de adoptare a legilor constituie temei de a declara aceste legi neconstituționale. Constituția prevede clar care legi are voie să le voteze Parlamentul și pentru fiecare categorie de proiect de lege în parte sunt prevăzute anumite proceduri. Fie că este vorba de un număr calificat de voturi, fie că este vorba de un număr calificat de lecturi. Când este vorba de procedurile bugetare, atunci în mod OBLIGATORIU fiecare amendament urmează să aibă avizul Guvernului. Au fost declarate neconstituționale zeci de modificări cu privire la politica bugetar-fiscală din simplul motiv că ele nu au fost avizate de Guvern. Există o normă constituțională imperativă. Ceea ce se întâmplă în Parlament la ora actuală seamănă mai mult cu o LOVITURĂ DE STAT, decât cu un proces parlamentar obișnuit. Eu cred că toate deciziile care au fost adoptate astăzi, toate trebuie contestate la Curtea Constituțională, pe motive de procedură. Ele toate ridică grave probleme de constituționalitate în partea ce ține de procedură”,  a declarat pentru AGORA, Alexandru Tănase. 

Amintim că de aceeași părere este și deputatul în primul Parlament și membrul comisiei de elaborare a Proiectului de Constituție, Alexandru Arseni: 

De menționat că la 3 decembrie 2020 Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit în ședință plenară la ora 10:00. Pe agenda ședinței au fost incluse mai multe subiecte care au provocat mai multe confruntări politice. Este vorba de proiectul politcii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2021, anularea Legii anti-propagandă, proiectul cu privire la funcționalitatea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova ș.a.

Opoziția parlamentară a blocat ăn repetate rânduri preziudiul Parlamentului pentru a împiedica adoptarea proiectelor. După mai bine de cinci ore de haos, deputații din fracțiunea PSRM și cei din platforma Pentru Moldova au votat mai multe proiecte, fără ca acestea să fie prezentate de autori și fără dezbateri. 

Astfel, a fost aprobat în lectură FINALĂ trecerea SIS în subordinea Parlamentului. Deputații au votat, în prima lectură și abrogarea deciziei prin care terenul Stadionului Republican a fost transmis cu titlu oneros pentru construcția ambasadei SUA. În plin haos, deputații PSRM și Pentru Moldova au votat, în prima lectură, și proiectele de lege care prevăd un statut juridic special pentru UTA Găgăuzia. Fără dezbateri și prezentări a fost adoptat și proiectul cu privire la funcționarea limbilor vorbite ăe teritoriul Republicii Moldova.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.