Acasă Extern A murit Jimmy Carter, cel mai longeviv președinte al SUA

A murit Jimmy Carter, cel mai longeviv președinte al SUA

0

Fostul preşedinte american, Jimmy Carter, a murit duminică la vârsta de 100 de ani. Deşi Jimmy Carter a părăsit Casa Albă în urma uneia dintre cele mai categorice înfrângeri electorale din epoca modernă americană, a avut parte de o preţuire aparte în timpul vieţii. Şi-a atras, însă, această apreciere deosebită – rezervată marilor personalităţi publice – mai degrabă pentru ceea ce a făcut după ce nu a mai fost preşedinte, potrivit News.ro.

În vârstă de 100 de ani, Jimmy Carter a fost până duminică cel mai longeviv preşedinte american în viaţă. Familia anunţase la 18 februarie 2023 că fostul preşedinte, care s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, inclusiv cancer, a ales să primească îngrijiri paliative la domiciliu şi să-şi aştepte sfârşitul alături de cei dragi. Între timp, în noiembrie 2023, a condus-o pe ultimul drum pe soţia sa iubită, Rosalynn, care a murit la 96 de ani, după ce în ultimii ani se confruntase cu o demenţă senilă. Viaţa a făcut să-i fie îndeplinită fostului preşedinte democrat şi o ultimă dorinţă: a vrut să o poată vota pe Kamala Harris la alegerile din 5 noiembrie.

Evoluţia moştenirii lui Jimmy Carter este neobişnuită. A părăsit funcţia prezidenţială în 1981 la cote record de nepopularitate, dar ceea ce a realizat ulterior i-a adus inclusiv un Premiu Nobel pentru Pace.

În 1980, Carter a candidat pentru un nou mandat pe fondul preţurilor ridicate la benzină şi la alte bunuri de consum şi al crizei ostaticilor din Iran. Republicanul Ronald Reagan l-a învins în 44 de state, iar Carter a devenit primul preşedinte ales căruia i s-a refuzat un al doilea mandat din 1932 până în 2020.

Reabilitarea imaginii politice şi publice a lui Carter a început ulterior. Trecerea timpului a netezit asperităţile carierei sale politice. În loc să fie frustrat că nu a câştigat al doilea mandat, el şi-a folosit influenţa şi proeminenţa căpătată în politică pentru a ajuta milioane de oameni. Carter a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002 pentru rolul de mediator în negocierile de pace dintre Israel şi Egipt, pentru campania pentru drepturile omului şi pentru că a militat pentru bunăstarea socială în timpul şi după preşedinţie.

Când Carter, care a predat la Biserica Baptistă Maranatha timp de zeci de ani, a fost diagnosticat în 2015 cu o formă de melanom care i se răspândise la creier, el a declarat reporterilor la o conferinţă de presă că este „surprinzător de liniştit” la gândul că mai avea doar câteva săptămâni. Câteva luni mai târziu, însă, el nu mai avea cancer.

„Am avut o existenţă interesantă, aventuroasă şi plină de satisfacţii”, a spus chiar Jimmy Carter.

Jimmy Carter se mai face remarcat prin ceva. El şi Rosalynn Carter au fost căsătoriţi timp de 76 de ani – cea mai lungă perioadă din istoria prezidenţială. Povestea lor de dragoste a început în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a supravieţuit încercărilor vieţii politice. Iar Rosalynn Carter a extins rolul de primă-doamnă.

Jimmy Carter a vrut un guvern „competent şi plin de compasiune”, care să răspundă nevoilor poporului american şi aşteptărilor acestuia. Realizările sale au fost notabile, dar într-o epocă în care, ca şi acum, costurile energiei creşteau, inflaţia se accentua şi tensiunile se acumulau, administraţiei sale i-a fost imposibil să îndeplinească aceste aşteptări ridicate.

Jimmy Carter, care rareori îşi folosea numele complet – James Earl Carter, Jr. – s-a născut la 1 octombrie 1924, în Plains, Georgia. Cultivarea arahidelor, discuţiile despre politică şi devotamentul faţă de credinţa baptistă au fost pilonii educaţiei sale.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.