Explozii puternice s-au auzit joi dimineață în apropierea turnului de televiziune din Herson, oraș ocupat de trupele rusești la începutul lunii martie. Nu există informații clare cu privire la sursa atacului, dar agenția rusă de stat RIA Novosti susține că Ucraina ar fi tras trei rachete, dintre care două au fost doborâte. După bombardament, canalele de televiziune rusești și-ar fi întrerupt emisia în mai multe zone ale orașului. Între timp, presa ucraineană a raportat că pe parcursul nopții au fost bombardamente și la Nikolaev, Odesa și Harkov. Potrivit autorităților de la Odesa, sistemele de apărare antiaeriană au interceptat o dronă de recunoaștere rusă în largul coastei orașului.
Cum se pregătesc țările UE pentru posibile întreruperi de gaze din Rusia
ACTUALIZARE 8.10 Guvernele europene se pregătesc pentru posibile întreruperi de gaze rusești după ce Gazprom a încetat miercuri furnizarea resursei pentru Bulgaria și Polonia, transmite Reuters.
Președintele rus Vladimir Putin a cerut ca țările pe care le numește „neprietenoase” ca urmare a invaziei din Ucraina să fie de acord să implementeze o schemă în care deschid conturi la Gazprombank și fac plăți pentru importurile de gaze din Rusia în euro și dolari care să fie schimbați în ruble.
Unele state europene au refuzat și pregătesc planuri în cazul în care resursa carboniferă venită de la est se împuținează sau chiar întrerupe.
ANALIZĂ. Va rămâne Occidentul unit în fața Rusiei? Cinci aspecte care ar putea dezbina alianța Vestului
ACTUALIZARE 8.00 Invazia Rusiei în Ucraina a unit națiunile occidentale, pentru că agresiunea rusă a scos în evidență valorile democrațiilor, precum libertatea, suveranitatea și statul de drept. Dar când vine vorba de următoarea fază a conflictului, oare va mai rezista această unitate? BBC evidențiază într-o analiză cinci aspecte ce ar putea zdruncina în cele din urmă alianța occidentală.
Înainte de război, democrațiile liberale păreau uneori nesigure în ceea ce privește obiectivul asupra cărora se concentrau și viitorul lor. Unele și-au pus sub semnul întrebării alianțele, altele au cedat în fața sentimentelor naționaliste. Dar conflictul din Ucraina a reamintit Occidentului ceea ce reprezintă – ideea de libertate, de suveranitate și de stat de drept -, iar asta a făcut Vestul să dea un răspuns unitar la agresiunea Rusiei.
Dar în ciuda eforturilor diplomatice depuse de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și de alții, acest război ar putea continua o bună perioadă de timp. S-ar putea ca acum să ne aflăm în punctul culminant al consensului în cadrul alianței occidentale, pentru că urmează niște alegeri dificile de făcut, ce ar putea măcina consensul diplomatic al puterilor occidentale, scrie BBC.
ACTUALIZARE 7.45 Joi dimineață au fost explozii puternice în apropierea turnului de televiziune din Herson. După bombardament, canalele de televiziune rusești și-ar fi întrerupt emisia în mai multe zone ale orașului. Între timp, presa ucraineană a raportat că pe parcursul nopții au fost bombardamente și la Nikolaev, Odesa și Harkov.
Au apărut imagini noi și din Mariupol, orașul care a suferit cel mai mult din cauza atacurilor Rusiei. Acolo, nu mai există aproape nicio clădire neatinsă de bombe, rachete sau gloanțe.
Aproximativ 100.000 de oameni sunt blocați încă în Mariupol care se află la un pas să cadă în mâinile soldaților lui Putin.
Ultimul bastion, combinatul Azov-stal, unde s-au retras și de unde luptă soldații ucraineni cu puținele arme pe care le mai au, încă rezistă.
Volodimir Zelenski: Rusia folosește nu doar gazul, ci orice comerț ca armă
ACTUALIZARE 7.35 În cel mai recent mesaj al său, Volodimir Zelenski spune că oprirea gazului pentru Polonia și Bulgaria este un semn evident că nicio țară din Europa nu poate continua colaborarea cu Rusia din punct de vedere economic.
Liderul de la Kiev a anunțat, de asemenea, că a ajuns la un acord cu Ursula von der Leyen în ceea ce privește exporturile Ucrainei, iar în acest sens vor fi eliminate taxele.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Comisia Europeană a fost de acord să elimine toate taxele și cotele la exporturile ucrainene pentru un an, precum și să suspende tarifele anti-depozitare.
Rusia încearcă să provoace o criză globală a prețurilor. Încearcă să pornească un haos în toate piețele de bază și în special în cea a mâncării. Exporturile ucrainene vor ajuta la stabilizarea piețelor. Deci nu este doar în beneficiul nostru, ci și al tuturor europenilor.
În această săptămână, liderii Rusiei au lansat o nouă serie de șantaje. Decizia de a opri furnizarea de gaz către Polonia și Bulgaria este încă un argument în favoarea faptului că nimeni în Europa nu poate spera să mențină orice fel de cooperare economică cu Rusia.
Rusia folosește nu doar gazul, ci orice comerț ca armă. Așteaptă momentul când un comerț sau altul poate fi folosit. Pentru a-i șantaja pe europeni din punct de vedere politic. Sau pentru a întări mașinăria militară a Rusiei, care vede Europa unită ca țintă”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.