Fostul procuror anticorupţie, Roman Statnîi, învinuit că l-ar fi deposedat de avere pe un fost consiler al ex-preşedintelui Igor Dodon, a depus o plângere la Procuratura Generală pentru divulgarea intenţionată a datelor urmăririi penale. Pe lângă procurorul care gestionează dosarul, Statnîi l-a denunţat şi pe reporterul de la Jurnal TV, Dumitru Garcaliuc. Jurnalistul susţine că doar şi-a făcut corect meseria, se arată într-un material publicat pe anticorupție.md.
Fostul procuror a declarat în plângerea sa că a fost contactat de către Garcaliuc care i-a solicitat să-i răspundă la câteva întrebări. Autorul plângerii susţine că întrebările care i-au fost puse conţineau informaţii din dosarul penal care este unul secretizat.
Fostul procuror susţine că dosarul i-a fost fabricat şi a ajuns pe linie moartă din lipsă de probe, iar pentru a-l duce la bun sfţârşit, procurorul Vladislav Căruceru ar încerca să folosească jurnaliştii.
Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Dumitru Garcaluc a spus că informaţiile pe acest caz i-au fost prezentate de pretinsa parte vătămată, Evghenii Kheyman, şi că l-a telefonat pe Statnîi pentru o reacţie în legătură cu acuzaţiile care i-au fost aduse. „
Amintim că, Roman Statnîi este învinuit de abuz în serviciu şi escrocherie în proporţii deosebit de mari. Denunțul împotriva lui Statnîi și presupusului său complice, Muhamed Galaev, a fost scris de către soția fostului director al fabricii de conserve Natur Bravo din Cupcini, Evgheni Kheyman, acesta fiind învinuit și condamnat pentru escrocherie. Acuzatorul susţine susținea că fostul procuror Statnîi i-ar fi fabricat, în 2018, dosarul penal pe numele soțului la comanda lui Vladimir Plahotniuc și a ex-procurorului general, Eduard Harunjen. Kheyman mai susține că ar fi fost amenințat de Statnîi și impus să cedeze bunuri și bani în sumă totală de 1,8 milioane de euro, inclusiv şi un apartament în Londra.
Evgheni Kheyman este cetățean al Federației Ruse și se declara membru al Consiliului economic de pe lângă președintele Republicii Moldova. Amintim că numele său a figurat în investigația RISE Moldova privind sponsorizarea PSRM dintr-un offshore din Bahamas în timpul campaniei prezidențiale din 2016.
Procurorl Statnîi și-a dat demisia în februarie 2020, la sugestia procurorului general, Alexandr Stoianoglo. În mai 2020, Roman Statnîi a fost reţinut şi plasat în arest peventiv, fiind deţinut timp de două luni în Penitenciarul nr.13, apoi a fost plasat în arest la domiciliu. La moment, fostul procuror se află sub control judiciar.
Ultimul dosar de rezonanță aflat în gestiunea lui Roman Statnîi a fost cel intentat pentru îmbogățire ilicită fostului vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală. Dosarul respectiv nu a avut finalitate.
sursa: anticorupție.md
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.