În semestrul I 2021, Produsul Intern Brut (PIB) a constituit în valoare nominală 104,2 miliarde lei, fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2020 în termeni reali cu aproape 16 miliarde lei, sau 11,7%.
Surse din cadrul Biroul Naţional de Statistică (BNS) au relatat că, valoarea adăugată brută total pe economie, cu o pondere de 85,4% la formarea PIB, a contribuit cu 8,7% la creşterea PIB în semestrul I 2021 faţă de aceeaşi perioadă din 2020, volumul VAB fiind în creştere cu 10%.
La creşterea PIB-ului au contribuit următoarele activităţi: administraţie publică şi apărare; asigurări sociale obligatorii; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială; comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor; transport şi depozitare; activităţi de cazare şi alimentaţie publică; industria extractivă; industria prelucrătoare; producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat; distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare; construcţii; informaţii şi comunicaţii.
Din punct de vedere al utilizării, creşterea PIB s-a datorat, în principal: consumului final al gospodăriilor populaţiei; formării brute de capital fix; consumului final al administraţiei publice şi instituţiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populaţiei.
Impact negativ la evoluţia PIB a avut agricultura, silvicultura şi pescuitul (a atenuat creşterea PIB cu 0,5%), cu o pondere de 4,6% la formarea PIB şi o reducere a VAB cu 9,9%.
Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 14,6% la formarea PIB, au contribuit cu 3% la majorarea PIB, volumul lor fiind în creştere cu 22,8%.
Potrivit datelor BNS, PIB-ul estimat pentru trimestrul II 2021, a însumat 57,7 miliarde lei, preţuri curente (de piaţă). Comparativ cu trimestrul II 2020, acesta s-a majorat, în termeni reali, cu 21,5% pe seria brută şi cu 19,1% pe seria ajustată sezonier.
Infotag precizează: PIB-ul Moldovei în 2020 a constituit 206,3 miliarde lei, după ce a scăzut cu 7% pe parcursul anului.
Pentru anul 2021, Ministerul Economiei prezice o creştere economică de 6%, FMI şi BERD – 4,5%, iar Banca Mondială – 3,8%.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.