Acasă Social De ce pleacă șeful Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor

De ce pleacă șeful Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor

0

Directorul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), Vasile Șarco, și-a depus cererea de demisie din propria inițiativă, potrivit secretariatului instituției. Plecarea din funcţie are loc în contextul în care mai multor şefi de instituţii publice li s-a sugerat sau cerut demisia benevolă, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.

A pierdut încrederea?

În plus, o eventuală cerere de revocare a directorului Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), de către Guvern, poate fi acum mult mai uşor aplicată.

Mai ales că de activitatea sa se arătau nemulţumiţi şi deranjaţi atât cei din actuala guvernare, cât şi politicieni din opoziţie.

O modificare la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, votată la finele anului trecut de deputaţii socialişti şi cei ai Partidului Şor, a simplificat şi mai mult lucrurile.

Astfel, la propunerea fostului deputat democrat Grigore Repeşciuc, care a aderat în 2020 la Partidul Şor, majoritatea parlamentară din decembrie 2020 a decis ca articolul 21, alineatul (9) din Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor, care se referă la motivele pentru care directorul Serviciului poate fi revocat, să fie completat cu litera f) cu următorul cuprins: a pierdut încrederea.

Nu cunoaştem cu exactitate dacă asupra lui Şarco s-au făcut presiuni din partea actualei guvernări s-au dacă el a pierdut încrederea.

Or, nici el şi nici Guvernul nu au oferit detalii.

Cine este Vasile Şarco

Specialist în domeniul investigării criminalității economice și combaterii spălării banilor, Vasile Şarco și-a început activitatea în 2001, ca inspector al Biroului poliţie economică din cadrul Comisariatului de Poliţie al sectorului Centru din capitală.

Ulterior va deține diverse funcții în cadrul structurilor Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) și Ministerului Afacerilor Interne, potrivit profiles.rise.md.

Din decembrie 2012 conduce Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. Când a preluat șefia, instituţia avea statut de direcție în cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (fostul CCCEC).

Din 2018 este o structură autonomă, subordonată Guvernului, iar Șarco a fost numit conducătorul instituției pe un termen de cinci ani. Adică până în 2023.

În perioada în care Şarco conducea instituția, a fost inițiată investigația „Laundromatului rusesc” – tranzitarea spre off-shore, prin intermediul sistemului bancar din Republica Moldova, a circa 20 de miliarde de dolari din Federația Rusă, cât şi „Jaful secolului” – frauda bancară ce a dus la dispariţia a circa un miliard de dolari din sistemul bancar și la falimentul Băncii de Economii, Băncii Socială și Unibank.

Şarco: Frauda bancară un adevărat eşec al Băncii Naţionale

Ambele evenimente se regăsesc și în teza lui de doctor în economie, pe care a susținut-o în mai 2018. În lucrarea sa denumită „Eficientizarea gestiunii activității de prevenire și combatere a spălării banilor”, Șarco descrie diverse metode de minimizare a riscului de participare a băncilor în procesul de spălare a banilor şi de legalizare a veniturilor ilicite.

Cât despre frauda bancară, el afirmă în teza sa: „Faptul că timp de circa 1,5 ani, trei bănci de importanţă sistemică au comis o fraudă de circa 13,3 miliarde lei, sau 950 milioane USD (12% din PIB), este un adevărat eşec în activitatea de reglementare a Băncii Naţionale a Moldovei”.

Potrivit ultimei declarații de avere și interese a lui Vasile Șarco, depusă la Autoritatea Națională de Integritate pe 18 martie 2021, în calitate de director, acesta a ridicat în 2020 un salariu lunar de puțin peste 35.000 de lei.

În anul 2013, familia acestuia s-a mutat într-o casă de locuit, valoarea căreia este de circa 827.000 de lei. Suprafața imobilului este de aproape 140 de metri pătrați.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.