Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a aprobat lista candidaților care urmează să ocupe funcția de membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC). Totodată, lista a fost deja înaintată Comisiei juridice, numiri și imunități. Astfel, CEC va avea în curând o nouă componență, întrucât mandatele foștilor membri au expirat în timpul campaniei electorale pentru alegerile din 11 iulie 2021, transmite SafeNews.md cu referire la replicamedia.md.
Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului urmează să iniţieze procedura de selectare a candidaţilor pentru funcţia de membri ai CEC.
Informația pentru Replica Media a fost confirmată de Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate.
Astfel, cei cinci candidați propuși de PAS pentru a ocupa funcția de membru CEC sunt:
– Angela Caraman – a absolvit facultatea de Drept şi cea de Filologie. În anii 2016-2018 a fost secretar al Consiliului local Ghidighici. În 2019 a candidat din partea Blocului ACUM pentru funcția de primar al satului Ghidighici, municipiul Chișinău. Totodată, aceasta a fost formator la CICDE – Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral;
– Alexandru Berlinschi – ocupă funcția de șef al Departamentului de Management Electoral al Comisiei Electorale Centrale;
– Ludmila Lupașco – a ocupat funcția de șefă a Aparatului Comisiei Electorale Centrale;
– Sergiu Gurduza – a ocupat funcția de membru al CEC din partea Parlamentului în anul 2016. În luna august curent, acesta s-a ales cu o nouă funcție, cea de consilier în cabinetul președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Din septembrie 2012 – prezent este director executiv, AO „Centrul de Consultanță Legislativă”;
– Sergiu Musteața.
Potrivit Codului Electoral, Comisia Electorală Centrală este constituită din nouă membri: un membru este desemnat de către preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi 8 membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă printr-o hotărâre a Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.
Potrivit reprezentării proporţionale a majorităţii şi opoziţiei din Parlamentul de la Chișinău, 5 membri urmează a fi numiți de PAS, 2 de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și un membru de Partidul Politic „Șor”.
Replica Media a contactat reprezentanți BCS și ai PP „Șor” pentru a afla candidații propuși de aceștia pentru funcția de membri CEC, însă până la publicarea acestui articol, nu am primit niciun răspuns.
Ieri, 7 septembrie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a desemnat pe Pavel Postică, expert al Asociației Promo-LEX, în calitate de membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Anterior, Pavel Postică a ocupat funcția de director de program la Promo-LEX, iar ulterior a devenit manager de dezvoltare și evaluare al Asociației.
Pavel Postică este expert în domeniul electoral și a condus misiunile de monitorizare a alegerilor.
Totodată, cu câteva zile în urmă, deputata PAS, Olesea Stamate, a dat asigurări că pentru noua componență CEC vor fi selectați oameni integri și imparțiali.
Mandatul tuturor membrilor CEC a expirat în perioada electorală a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, la data de 17 iunie 2021, și a fost prelungit, în conformitate cu prevederile Codului Electoral, cu 90 de zile, până la 15 septembrie 2021.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.