Acasă Economic Chișinăul cumpără doar energie transnistreană: Tiraspolul arată efectul

Chișinăul cumpără doar energie transnistreană: Tiraspolul arată efectul

0

Comerţul exterior al Transnistriei a constituit la începutul lunii august $1,242 mlrd., ceea ce este cu o treime mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2020. Potrivit Infotag, despre acest lucru arată datele Comitetului Vamal din regiune.

Astfel, exportul a sporit cu 43% până la $481,6 mil., iar importurile – cu 28% până la $760,4 mil.

Pe locul al doilea se află combustibilul şi produsele energetice (electricitate către Moldova) – 92 milioane dolari (+ 8%). 

Alimentele şi materiile prime au păstrat a treia poziţie, dar exporturile acestora au scăzut cu 19% – la 45,5 milioane de dolari.

Aproape jumătate din exporturi au fost asigurate de Uzina metalurgică de la Rîbniţa, care a livrat în străinătate produse (metale şi produse din acestea) în valoare de $255,8 mil. – de 2,2 ori mai mult decât în ianuarie-iulie anul trecut.

Pe locul al doilea se află furnizarea combustibilului şi a produselor energetice (electricitate furnizată către Moldova) – $92 mil. (+8%).

Ba mai mult, veniturile din aceasta din urmă au crescut cu 16,6%, din cauza refuzului Chişinăului de la electricitatea ucraineană.

Produsele alimentare şi materiile prime au păstrat a treia poziţie, dar exporturile acestora au scăzut cu 19% – până la $45,5 mil..

Exporturile către ţările Uniunea Europeană au crescut cu 65%, constituind $382,4 mil., iar în Uniunea Economică Eurasiatică – cu 10% – la $353,9 mil..

În importurile prevalează, de asemenea, resursele de combustibil şi de energie (în principal, gazele şi petrol din Federaţia Rusă – „I.”) – $247,5 mil. (+10%) şi metalul şi produsele metalice (de regulă, fier vechi pentru topirea oţelului la Uzina metalurgică de la Rîbniţa – „I.”) – $187,9 mil. (+111%.).

Pe locul al treilea s-au clasat produsele de inginerie mecanică – $88,8 mil. (+24%).

Rusia rămâne cel mai mare partener comercial (şi donator) al Transnistriei, cu o cifră de afaceri care depăşeşte $316,3 mil. (+9%).

Pe locul doi se află Moldova – $249,9 mil. (+27%). România ocupă locul trei cu $173,1 mil. (+52%).

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.