Intenția partidului de guvernare de a modifica Legea cu privire la Procuratură, astfel încât să existe posibilitatea demiterii Procurorului General, după evaluarea activității acestuia, a început să fie aspru critica în spașiul public, mai cu seamă în studiourile TV din țară. Un exemplu în acest sens a fost și prestația fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care a ieșit, ieri, 12 august, la postul național de televiziune, în apărarea Procuorului General, Alexandr Stoianoglo.
La rândul său, reacția lui Tănase a stârnit indignare în rândul societății. Un exemplu în acest sens, servește postare jurnalistului Alex Cozer, potrivit căruia: ”nu ar fi rău să mai amintim cine este acest mare apărător al lui Stoianoglo care condamnă „abuzurile lui Litvinenco și ale noii puteri”.
Jurnalistul face aluzie la o înregistrare telefonică, din 2015, dintre Veaceslav Platon și Alexandru Tănase pe atunci președintele Curții Constituționale. Discuție ce viza unele decizii ale Curții Constituționale de Banca Națională și sistemul bancar. Timp de aproape 20 de minute, Platon îi povestește lui Tănase cum autoritățile centrale s-au implicat în jaful bancar și cum instituțiile statului nu fac absolut nimic pentru recuperarea banilor. De asemenea, Platon îl acuză pe actualul lider PD, Vlad Plahotniuc, de faptul că ar fi principalul beneficiar al jafului, cei doi discutând și despre șansele ca Ilan Șor să facă pușcărie – personajul din combinație de numele căruia este legat celebrul jaf bancar din 2014 (potrivit rapoartelor „Kroll-1” și „Kroll-2”).
Vă prezentăm mai jos înregistrarea telefonică făcută publică de jurnal TV:
În urma apariției acestei convorbiri telefonice, Alexandru Tănase și-a dat demisia din funcția de Președinte al CCM.
Numele lui Tănase este legat de mai multe evenimente „fierbinți” care s-au întâmplat în ultimii ani:
– În 2010, când Alexandru Tănase era tot ministru al Justiției, ministerul condus de acesta promova în Parlament un set de amendamente ce le permiteau executorilor judecătorești să primească 3% din suma totală a litigiului. Până atunci, executorii beneficiau doar de onorarii fixe, indiferent de suma litigiului. La două luni de la adoptarea acelor amendamente, printr-o bancă moldovenească, despre care s-a scris că era controlată la acea vreme de Veaceslav Platon, s-au spălat peste 20 de miliarde de dolari proveniți din Rusia. Ulterior s-a demonstrat că acest lucru a fost posibil prin mimarea unor procese de judecată, cu implicarea mai multor judecători și executori judiciari din Moldova.
– În 2013, Curtea Constituțională, condusă de Alexandru Tănase, i-a interzis liderului PLDM, Vlad Filat, să mai devină prim-ministru din cauza „suspiciunilor de corupție”. Astfel, premier al Moldovei a devenit atunci colegul de partid al lui Filat – Iurie Leancă, cel care a semnat, în 2014, în calitate de prim-ministru, garanția bancară de peste 9 miliarde de lei (bani luați din rezervele Băncii Naționale și oferiți celor trei bănci din care a fost furat 1 miliard de dolari). Între timp, Leancă a părăsit PLDM și și-a creat propriul partid – Partidul Popular European din Moldova. Datoria Guvernului față de BNM a fost pusă pe umerii cetățenilor (transformată în datorie de stat). De câteva luni, Iurie Leancă este vicepremier în Guvernul Filip, iar la nivel parlamentar formațiunea sa face parte din majoritatea controlată de PD.
– La sfârșitul lui decembrie 2015, Curtea condusă de Alexandru Tănase, obliga șeful statului să desemneze în funcția de prim-ministru candidatul care va fi propus de o majoritate parlamentară. Se întâmpla exact în perioada în care fracțiunile parlamentare se fărâmițau, exponenții acestora trecând la PD, iar Plahotniuc a fost propus de PD la funcția de premier.
– În ianuarie 2018, Alexandru Tănase a acceptat să revină în fotoliul de ministru al Justiției, urmare a remanierilor guvernamentale anunțate, la briefing, de Vlad Plahotniuc, care nu deține nici o funcție în stat.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.