Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis, în ședința din 6 august, să aprobe în scopuri tarifare investițiile efectuate de către Termoelectrica în anul 2020, în valoare de 411,8 milioane de lei. Valoarea investițiilor Termoelectrica acceptate de ANRE pentru 2020 este cu doar 1,8 milioane de lei mai mare decât cele acceptate pentru 2019, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.
Cu 355 de milioane de lei mai puțin decât s-a planificat
Potrivit ANRE, valoarea investițiilor efectiv realizată de Termoelectrica în 2020 a constituit 428,4 milioane de lei, iar cele 411,8 milioane de lei sunt investiții acceptate în scopuri tarifare.
În același timp, anul trecut ANRE a revizuit de două ori planul anual de investiții al Termoelectrica, majorându-l de la nivelul inițial de 353,2 milioane de lei, aprobat la finele anului 2019, la 722,28 milioane de lei în octombrie 2020 și apoi la 765,6 milioane de lei, în decembrie 2020.
Grosul investițiilor erau planificate în sistemul de generare – circa 460 de milioane de lei sau peste 60%, iar aproape 279 de milioane de lei sau 36,4% – în rețeaua de distribuție.
Investiții în special în generare și distribuție
Planul de investiții pentru anul 2021 al Termoelectrica, aprobat de ANRE, prevede modernizări de circa 305 milioane de lei, în special în rețele de distribuție și în capacități de generare.
În paralel, Termoelectrica împreună cu Unitatea Consolidată pentru Implementare și Monitorizare a Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) a inițiat primele activități ce țin de investițiile în construcția unor noi surse de generare, cu aplicare celor mai moderne tehnologii de producere a energiei electrice și termice.
Lucrările fac parte din cadrul celui de-al doilea Proiect de Îmbunătățire a Eficienței SACET, care a intrat în vigoare în primăvara acestui an și care este finanțat de Banca Mondială.
Termoelectrica (100% capital deținut de stat) este cel mai mare producător de energie electrică și termică din Republica Moldova, fără regiunea separatistă. Ea asigură circa 17% din necesarul de energie al țării.
De notat că, în aceeași ședință, ANRE a aprobat modificarea planului de investiții al SA RED Nord pentru anul 2021, prin suplimentarea valorii acestuia cu 45,67 milioane de lei, astfel încât valoarea totală să ajungă la cifra de 308,75 milioane de lei.
La fel, au fost aprobate în scopuri tarifare investițiile efectuate de către SA CET-Nord în anul 2020, în valoare de 20,6 milioane de lei și modificarea planului de investiții pentru anul 2021 al acestui producător de energie electrică și termică, în valoare totală de 63,5 milioane de lei.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.