Inspectorii de integritate vor analiza nu doar veniturile acumulate de subiecții declarării, dar și cheltuielile pe care le-au avut aceștia pe parcursul exercitării funcțiilor publice. Este una dintre propunerile prezentate astăzi de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, la consultările publice vizând amendamentele la Legea privind funcționarea ANI, transmite SafeNews.md cu referire la jurnaltv.md.
O altă modificare ține de declararea bunurilor la preț de piață, dar și dezvoltarea mecanismului de suspendare din funcție a subiectului declarării.
Sergiu Litvinenco, deputat PAS: „Este necesar de a introduce un mecanism în funcție de încălcarea săvârșită și de gradul de prejudiciabilitate să fie posibilă aplicarea sancțiunii disciplinare și doar în cazul încălcărilor grave sau repetate să fie posibilă aplicarea sancțiunilor de încetare a mandatului.”
De asemenea, s-a propus îmbunătățirea și transparentizarea mecanismului de efectuare a controalelor averii și intereselor personale.
Sergiu Litvinenco, deputat PAS: „În primul rând cel puțin 40% din declarațiile de avere verificate și controalele inițiate în decursul unui an calendaristic urmează să vizeze deputații, miniștrii, judecătorii, procurorii, conducătorii instituțiilor autorităților publice autonome. Pentru a exclude eventualele temeri că controalele sunt pornite la comandă, acestea vor fi identificate în mod aleatoriu.”
Igor Savin, președintele asociației management public: „La articolul 29 sesizări anonime. Eu aș propune să consultăm articolul 76 din Codul Administrativ care destul de clar prescrie că nu se examinează petițiile anonime.”
Sergiu Litvinenco, deputat PAS: „Sesizările anonime într-adevăr sunt o problemă veche a Republicii Moldova. Eu îmi aduc aminte din anii 90 ea se trage. De asta în proiectul de lege este indicat că sesizările anonime pot servi ca temei pentru autosesizare sau sesizare din oficiu a inspectorului de integritate.”
Iion Guzun, avocat: „Accesul la bazele de date. Eu cred că schimbul de date dintre instituții trebuie simplificat la maxim, în mod evident trebuie să fie justificat. Ați menționat de Porche Cayenne de 10 mii de lei, cine a verificat dacă acea mașină a intrat în țară cu așa sumă? De aceea eu cred că rolul Serviciului Fiscal în aceste verificări să fie o mai mare responsabilizare și a altor instituții de control.”
În decembrie 2020, fosta majoritate parlamentară PSRM-Șor a votat modificări la Legea de funcționare a Autorității Naționale de Integritate, încercând să taie termenele în care inspectorii de integritatea puteau verifica averile funcționarilor.
Asta ar fi condus la încetarea mai multor dosare care se refereau la îmbogățirea ilicită a unor deputați.
Curtea Constituțională a suspendat însă rapid acțiunea respectivului amendament.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.