Corneliu Crețu, fiul fostului judecător Gheorghe Crețu, condamnat în dosarul omorului omului de afaceri Sorin Paciu, insistă să fie admis la funcția de magistrat. Acesta va fi evaluat la 26 iunie de Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor. Crețu a decis să-și încerce din nou norocul, pentru a 11-a oară, după ce candidatura sa a fost respinsă de CSM în decembrie 2014, iar din 2015 până în prezent acesta nu a fost selectat la nouă concursuri pentru ocuparea funcțiilor vacante de magistrat.
În octombrie 2014, președintele Nicolae Timofti respingea cadidaturile a patru pretendenți la funcția de magistrat, printre care și cea a lui Corneliu Crețu. „În viziunea mea, la examinarea candidaturilor sus-menționate, înaintate pentru numirea în funcția de judecător, Consiliul Superior al Magistraturii a scăpat din vedere unele circumstanțe ce țin de integritatea și reputația acestor persoane și care trebuie să fie luate în calcul și coroborate cu statutul magistratului”, se arată în actul prin care șeful statului, Nicolae Timofti, a respins în octombrie 2014 patru candidaturi (Corneliu Crețu, Petru Harmaniuc, Lucia Bagrin, Natalia Berbec care au absolvit INJ în martie 2013 – n.r.).
În document se mai arată că circumstanțele și informațiile expuse de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) în avizele consultative se referă „la conflicte de interese, relații cu persoane controversate, averi și mijloace financiare ce nu corespund veniturilor sau averi nedeclarate, implicări în activități ce afectează nepărtinirea sau diminuează încrederea publicului (…)”. Ulterior, membrii CSM i-au propus lui Crețu să candideze pentru o funcție vacantă la Judecătoria sectorului Botanica din Chișinău. Acesta a insistat însă ca CSM să-l propună repetat președintelui pentru ocuparea postului de magistrat la Judecătoria Sectorului Centru, unde a fost repartizat inițial. La sfârșitul anului 2014, membrii Consiliului nu a dat curs solicitării lui Corneliu Crețu.
În ianuarie 2015, Corneliu Crețu a participat din nou la concursul pentru ocuparea unor funcții vacante de magistrat la Judecătoria Chișinău, însă nu a acumulat numărul necesar de voturi din partea membrilor CSM. Același lucru s-a repetat la concursurile organizate în iulie 2015 pentru ocuparea unor fotolii vacante de magistrați la Judecătoriile sectoarelor Ciocana, Râșcani, Centru și Buiucani ale Capitalei.
În octombrie 2015, la cererea lui Corneliu Crețu, CSM a remis la Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor materialele pentru o reevaluare „în vederea realizării procedurilor de rigoare pentru accedere în funcţie de judecător”. În decembrie, Colegiul a admis candidatura lui Crețu cu 79 de puncte – oferindu-i astfel posibilitatea să se înscrie la concursurile pentru funcțiile vacante din sistemul judecătoresc. O parte din puncte Corneliu Crețu a acumulat datorită recomandărilor pe care le-a obținut. Printre cei care l-au recomandat pe Corneliu Crețu este Ion Țurcan de la Judecătoria sectorului Centru, Nelea Budăi, vicepreședinta Curții de Apel Chișinău, dar și Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale. În hotărârea pe care au emis-o atunci, membrii Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor nu au amintit însă despre motivele invocate de președinte atunci când a respins candidatura lui Crețu. La concursul organizat în ianuarie 2016 pentru trei posturi vacante de magistrat la Judecătoria Chișinău, CSM nu a dat preferință candidaturii lui Corneliu Crețu.
În aprilie 2016, Creţu s-a înscris repetat în cursa pentru funcția de magistrat la Judecătoria sectorului Centru al Capitalei. Acesta a concurat pentru fotoliul de magistrat alături de alţi 12 candidaţi care au depus cereri de participare în concurs și din nou nu a fost selectat.
Corneliu Crețu s-a înscris la concursurile pentru funcțiile vacante de magistrat în diferite sedii ale Judecătoriei Chișinău, organizate în ianuarie 2017, iulie 2017, octombrie 2017, aprilie 2018 și noiembrie 2018. De fiecare dată însă nu a acumulat numărul necesar de voturi ai membrilor CSM pentru a fi propus președintelui țării pentru numirea în funcție.
Precizăm că, potrivit unor modificări operate în 2018 la Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru suplinirea funcţiilor de judecător, de vicepreşedinte şi de preşedinte al instanţei judecătoreşti, candidatul la funcția de judecător, absolvent al Institutului Național al Justiției, este obligat să-și exprime opțiunea pentru toate posturile vacante anunțate la concurs. În caz contrar, dacă absolventul Institutului nu participă la toate concursurile pentru suplinirea funcţiei de judecător timp de cinci ani după absolvirea cursurilor de formare iniţială sau refuză nejustificat de cel mult două ori funcţiile vacante propuse, acesta este exclus din Registrul participanţilor la concursul pentru suplinirea funcției vacante de judecător, fiind obligat să restituie pentru perioada formării inițiale bursa achitată în condițiile Legii cu privire la Institutul Național al Justiției.
Amintim că la începutul anului 2015, magistratul Gheorghe Crețu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul omorului omului de afaceri Sorin Paciu. Tragedia a avut loc la sfârșitul anului 2012, când un grup de demnitari și businessmeni au participat la o vânătoare ilegală în Rezervaţia „Pădurea Domnească”. Gheorghe Crețu, singura persoană cercetată penal în acest dosar, a mai fost obligat să plătească despăgubiri de circa un milion de lei familiei Paciu, câte 1.500 de lei lunar până la atingerea majoratului fiicei victimei şi o altă amendă de 6.000 de lei. După punerea sub învinuire, Creţu a fost nevoit să plece din sistemul judecătoresc, revenind în avocatură, unde a lucrat la începutul anilor 1990.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.