Ministerul Afacerilor Externe din România vine cu o reacție ca urmare a constituirii majorității parlamentare dintre PDM și PSRM. Autoritățile române constată că R. Moldova nu a avansat pe calea europeană și își mențin îndoielile în acest sens și în privința noii conjuncturi politice. MAE român a dat de înțeles că sprijinul financiar va veni în R. Moldova doar în contextul unei evoluții pozitive în parcursul european, scrie agora.md.
„MAE a luat notă de evoluțiile politice de la Chișinău legate de semnarea unui acord privind încheierea unei noi alianțe guvernamentale. […] MAE apreciază că, în ultimele patru luni, în R. Moldova nu s-au înregistrat evoluții care să ateste continuarea sau realizarea unor reforme durabile în direcția avansării parcursului european.
MAE consideră că îndoielile în privința angajamentului autentic din partea autorităților de la Chișinău în sensul reformelor necesare se mențin și în actuala conjunctură politică, neexistând argumente care să deschidă perspectivele unor schimbări de fond ca urmare a formării noii coaliții guvernamentale de la Chișinău”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului de Externe din România.
Astfel, statul vecin dă o apreciere și suportului financiar de viitor: „În consecință, sprijinul României, inclusiv financiar, va fi pe mai departe strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european.
În același timp, România va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, așa cum a acționat deja, inclusiv foarte recent în contextul crizei generate de epidemia de Covid19, precum și realizarea proiectelor bilaterale strategice”, scrie în comunicat.
Totodată, autoritățile de peste Prut specifică că vor acorda o atenție deosebită modului în care Republica Moldova va aplica strict Parteneriatul Strategic bilateral privind integrarea europeană și va continua parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE.
Amintim că, pe 16 martie, socialiștii și democrații au semnat acordul de constituire a majorității parlamentare. Partidului Democrat i-au revenit cinci portofolii din Guvernul Chicu. La nici o oră de la semnarea acordului, noii miniștri au depus jurământul: Cristina Lesnic la Reintegrare, Alexandru Pînzari la Apărare, Igor Șarov la Educație, Oleg Țulea la Externe, Sergiu Răilean la Economie.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.