Alexandr Stoianoglo a devenit procuror general pe un val de mari așteptări. Așteptările nu-l vizau neapărat pe el, pentru că numirea sa a fost însoțită mai degrabă de nemulțumire și contestări din partea societății, care își dorea cu totul altceva. Dar chiar și așa, până a ajunge în fruntea instituției, dar și după, și-a asumat lucruri mărețe.
De atunci, Stoianoglo s-a remarcat doar de câteva ori. Prin discursuri frumoase în 2 emisiuni unde a avut parte de tratament maleabil și declarații tari în vreo 5 conferințe de presă.
Vreun dosar de rezonanță finalizat, vreun mare corupt băgat la pușcărie? Nimic din toate astea. Ba din contra, escroci și criminali ies de la pușcărie pe bandă rulantă, fiind prezentați drept „deținuți politici”. În plus, apar multe, tot multe semne de întrebare. L-am invitat de mai multe ori pe Stoianoglo la emisiunea mea, fără însă vreo reacție de fiecare dată.
De asta îi voi adresa public 13 întrebări, pe care le-am întâlnit în general în societate și nu-mi aparțin toate în exclusivitate. Desigur, mai degrabă retoric, pentru că sunt convins că nu voi primi vreun răspuns la ele.
Așa că, hai să le luăm pe rând:
- Ce se întâmplă cu celebra „evaluare” a celor 660 de procurori? Îmi amintesc că așa se promitea de către guvernarea care a organizat concursul ce l-a propulsat pe Stoianoglo în funcție. Iar în cadrul concursului, Stoianoglo promitea că va implementa o astfel de evaluare. Sau evaluarea s-a limitat la Viorel Morari și apropiații săi? Ce mai fac procurorii Popa, Popenco, Garaba și alte zeci de figuri odioase care l-au slujit pe Plahotniuc de-a lungul anilor? Își fac treaba „onest” în sistem?
- Apropo de Morari, care are și el o grămadă de păcate. A venit cu mai multe adresări și întrebări către Stoianoglo în ultimele săptămâni. De fiecare dată i s-a răspuns că „Procuratura nu intră în dialog cu inculpații”. Dar cu respectul deosebit și strângerile calde de mâini ale lui Stoianoglo cu Platon cum rămâne? Ăsta n-o fi „dialog cu inculpații”?
- Continuăm cu Platon. Să admitem că nu are el implicare în furtul miliardului. Deși chiar comisia parlamentară de anchetă îi atribuie un rol cheie în atacurile raider din 2011, care au și pornit toate hoțiile din sistemul bancar. Dar chiar să fi fost nevinovat în acest dosar, el figurează și în altele. Este un infractor deosebit de periculos, iar asta o spun toți cei care au avut într-un anumit fel de a face cu el. Nu cunosc cazuri în lumea asta când chiar procurorii vin cu solicitări oficiale de eliberare a unor astfel de infractori, ba din contra, fac tot posibilul ca să-i țină după gratii pe baza altor dosare. Dacă a fost disculpat din furtul miliardului, cine își asumă plata despăgubirilor pentru cele două bănci care i s-au luat?
- Ce se mai aude cu celebrul dosar Metalferos? Ce mai fac Andronachi și nașul lui Dodon, director financiar acolo? Cum s-a rezolvat cazul în care procurorul ce instrumenta dosarul Metalferos a fost amenințat de către nașul lui Dodon? Și de unde știe Platon detalii despre acest dosar, pentru că a spus luni, în cadrul unei emisiuni televizate, că el are informații că procurorii se „descurcă bine” în dosarul în cauză.
- De ce a fost scos sechestrul de pe compania lui Plahotniuc, Bass System, care a făcut zeci de milioane de dolari din contracte cu statul în ultimii ani și face în continuare? Parcă Stoianoglo s-ar bate să pună sub sechestru alte bunuri ale lui Plahotniuc, dar pe astea le scoate.
- De ce a acceptat ca Vasile Botnari, fostul șef al SIS, să-și asume întreaga vină în dosarul răpirii profesorilor turci? Este absolut evident că fără Plahotniuc și Dodon, dar poate chiar și Candu și Filip, Botnari nu putea atunci să facă astea de capul său. Și la ce stadiu a ajuns dosarul lui Botnari, că până una-alta îl vedem liber ca pasărea cerului, în compania lui Andronachi? Ba chiar, spun politicienii, îl vizitează la Condrița pe Dodon.
- De ce Procuratura Generală încă nu a comandat o expertiză internațională pentru a certifica veridicitatea înregistrării în cazul „Sacoșa”? Când o va face?
- A fost contactat Constantin Botnari zis și „Borsetca” pentru a depune depoziții în acest dosar? Acolo este pomenit numele său, iar mai mulți politicieni au acuzat că „Borsetca” era omul care îi transmitea bani lui Dodon din partea lui Plahotniuc de-a lungul timpului.
- Ce se mai aude cu dosarul uzurpării puterii în stat, unde sunt vizate zeci de persoane, inclusiv actuali deputați sau miniștri, foști judecători ai Curții Constituționale, etc?
- Dosarul interceptărilor la ce stadiu a ajuns? Jizdan, Pînzari și Cavcaliuc au vreun statut în acest dosar?
- Anul trecut au fost pornite mai multe dosare împotriva unor figuri odioase din sistemul judiciar. Sternioală sau Druță sunt doar doi dintre ei. Ce se mai aude cu aceste dosare? Dar ce mai fac Ghenadie Pavliuc și alte zeci de slujitori devotați ai lui Plahotniuc? Că de Ion Pleșca știm că a fost printre cei care au decis eliberarea lui Platon.
- Dosarul Bahamas cât va mai fi tergiversat? De ce probe mai e nevoie acolo pentru a li se ridica imunitatea mai multor deputați socialiști?
- Moldova este țara cea mai afectată în ultimele 10 zile, din toată Europa, de criza pandemică. Suntem pe primul loc la infectări și locul 2 la decese. Iar asta este, în mare parte, din cauza gestionării proaste a crizei de către guvernare. Avem cea mai mare incidență a testelor pozitive din toată Europa. Testarea insuficientă este una dintre principalele cauze care ne-a adus aici. Mesajele contradictorii privind purtarea măștilor reprezintă un alt motiv. Apar tot ai multe acuzații că medicii nu au fost instruiți la timp pentru a face față crizei pandemice, iar dotările în spitale au venit mult prea târziu. În Italia, premierul Giuseppe Conte este în această perioadă audiat de procurori, chiar dacă acolo, numărul infectărilor zilnice raportat la populație, astăzi, este de aproape 20 de ori mai mic decât în Moldova. Procuratura generală când va demara o anchetă în privința gestionării crizei pandemice?
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.