La Jocurile Olimpice de la Tokyo vor concura mai mulți sportivi ruși decât la Rio de Janeiro, deși, oficial, Rusia nu participă la competiția din Japonia. Țara este încă penalizată pentru că a încălcat normele antidoping globale, iar suspendarea se încheie abia în 2022. Ca urmare, niciun atlet din Rusia nu are voie să participe sub steagul țării la competiții internaționale majore până anul viitor.
Sancțiunea a fost luată din cauza dopajului, care devenise politică de stat în Rusia, înainte ca forurile internaționale să descopere neregulile. Dar asta nu înseamnă că Rusia nu trimite sportivi la Tokyo. Din contra. Delegația rusească este formată din 335 de atleți. Ei vor participa sub acronimul „ROC”, de la Comitetul Olimpic Rusesc și vor flutura steagul acestui for, nu tricolorul național. Iar în locul imnului, dacă vor câștiga medalii de aur, se va auzi un fragment din „Concertul pentru pian nr. 1” al lui Ceaikovski.
Totuși, echipamentele sportivilor vor fi cu alb, roșu și albastru, iar pe spate va scrie Rusia.
„Se întâmplă să fim nevoiți să concurăm fără steagul rusesc, fără imnul rusesc pe care l-am fi putut intona tare și la unison. Dar cel mai important lucru este că fanii din Rusia și din toată lumea vor ști ce țară reprezentăm. Și mai important, loialitatea și dragostea de țară vor fi cu noi. Și nimeni nu ne va lua asta”, a declarat Svetlana Romașina, înotătoare, într-o alocuțiune rostită la Kremlin, în fața lui Vladimir Putin.
Așa au mers sportivii la Kremlin, ca să primească „binecuvântarea” de la Vladimir Putin. O binecuvântare care a sunat mai mult a avertisment.
„Dragi prieteni, ne vom revedea! Vă așteptăm să vă întoarceți cu victoria”, a spus liderul rus.
După Kremlin, sportivii au mers să se roage la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru ajutor divin în cursa către medalii.
Atleții ruși au fost penalizați pentru că, în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, statul i-a ajutat pe cei care s-au dopat să ascundă asta. Sancțiunea se va aplica și la Jocurile Olimpice de Iarnă de anul viitor din China. Adică nici atunci nu va flutura drapelul rus și nu se va auzi imnul care datează din timpul Uniunii Sovietice.
Însă oficialii de la Moscova sunt convinși că au rezolvat problemele.
„Agențiile antidoping din Rusia respectă toate cerințele WADA (Agenția Mondială Antidoping). Mai mult, trec în fiecare an prin procesul de acreditare cerut de WADA”, susține Stanislav Pozdniakov, șefuș Comitetului Olimpic Rus.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.