Acasă Politic Promo-LEX: Instigarea la discriminare a luat amploare pe final de campanie

Promo-LEX: Instigarea la discriminare a luat amploare pe final de campanie

1

Cel de-al cincilea raport de monitorizare Promo-LEX evidențiază violența verbală din discursurile și declarațiile politice făcute pe ultima sută de metri a campaniei electorale. Perioada de raportare, 23 iunie – 7 iulie, este marcată de o creștere cu 43% a numărului de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare față de perioada precedentă de monitorizare, 8 – 20 iunie, transmite SafeNews.md cu referire la IPN.

Din cele 43 de cazuri identificate de către monitorii Promo-LEX, cel puțin 26 de cazuri au fost generate de către 11 candidați incluși pe listele a 8 concurenți electorali.

Nicolae Panfil, director de program Promo-LEX, a precizat, într-o conferință de presă, că cel mai des au generat discursuri de ură și instigare la discriminare: Vasile Costiuc (PPDA) – 6 cazuri; Renato Usatîi (BERU) – 4 cazuri; Fiodor Ghelici (POM) – 3 cazuri. 

De cealaltă parte, în cel puțin 10 cazuri, discursul de ură și instigare la discriminare în spațiul public a vizat doi candidați de pe listele BECS: Igor Dodon – în 7 cazuri și Vladimir Voronin – în 3 cazuri. Celelalte cazuri de discurs de ură au afectat membrii și susținătorii BECS, PLD, președintele Republicii Moldova și alți politicieni.

Promo-LEX constată că activismul concurenților electorali a crescut continuu, numărul activităților majorându-se cu circa 25% față de perioada precedentă de monitorizare. Din totalul de 1.456 de activități observate, cele mai multe, ca și în perioada anterioară de observare, revin: PAS – 395 (27%), BECS – 226 (15%) și BERU –172 (12%). Cele mai populare activități rămân a fi distribuirea materialelor electorale (52%) și întâlnirile electorale (30%).

Comparativ cu alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, la aceeași etapă a procesului electoral, Misiunea de Observare Promo-LEX constată o majorare a numărului de observatori acreditați de către Comisia Electorală Centrală. „CEC a acreditat 2.442 de observatori, dintre care 1.800 naționali. Asociația Promo-LEX a acreditat 1.186 de observatori (66% din observatorii naționali)”, a precizat Nicolae Panfil.

De la începutul campaniei electorale și până la 2 iulie 2021, doar 19 concurenți electorali din 23 înregistrați au depus la CEC rapoarte financiare, veniturile totale declarate fiind de 33,5 miliarde de lei. 36% au fost declarate de BERU, 18% – de PAS și câte 12% – de BECS și PPȘ. 

Prin urmare, 80% din totalul cheltuielilor financiare au fost raportate de 4 concurenți, iar alte 20% – de ceilalți 15 concurenți care au prezentat rapoarte la CEC. Totodată, Promo-LEX a estimat pentru toate cele șase săptămâni de campanie electorală, cheltuieli neraportate de cel puțin 10,8 miliarde de lei. Pentru BECS – 3.264.762 de lei; PPȘ – 2.329.133 de lei; PDM – 1.342.712 lei, PAS – 1.007.578 de lei, PPPDA – 749.539 de lei; BERU – 646.041 de lei etc.

La 7 iulie, contrar prevederilor legale, cel puțin jumătate din birouri erau completate cu un număr par de membri. Promo-LEX își exprimă îngrijorarea și în legătură cu faptul că, până la 8 iulie, Guvernul nu a asigurat finanțarea deplină a organizării și desfășurării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Acest fapt poate afecta în special calitatea procedurilor din ziua alegerilor, iar funcționarii electorali ar putea rămâne neindemnizați din lipsa alocării de fonduri.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.