Despre posibila fraudare a alegerilor din Republica Moldova a scris și presa internațională. Într-un material al Euroreporter.co este menționat că socialistul Dodon împreună cu unul din prietenii săi din Moscova, care este fiul ex-procurorului general al Rusiei Iurie Ciaika pregătesc falsificarea alegerilor prin mituire.
Materialul începe cu un argou – Markovka, care înseamnă înseamnă „a înșela” sau „a mitui actorii relevanți pentru a determina o decizie sau acțiuni favorabile în numele său”.
Aceeași sursă mai scrie că în încercarea de a obține un rezultat mai bun pentru viitoarele alegeri, din 24 iunie 2021, Igor Dodon, actual președinte al Partidului Socialist din Moldova și fost președinte al Republicii Moldova, a călătorit la Moscova pentru a face strategii cu FSB (agenția de securitate rusă) pentru viitoarele activități ale campaniei electorale pentru (PSRM) și pentru negocierea noii finanțări pentru ultima etapă a campaniei. Euroreporter.co scrie că recentele sondaje de opinie arată previziuni sumbre pentru Blocul Electoral Socialist Comunist (BECS) și pentru Partidul Shor la alegerile de duminică.
„O serie de conversații online între Igor Dodon și utilizatorul „Igor Yurievich Ch”, care s-a dovedit a fi nimeni altul decât Igor Chaika, conțin mai multe documente care privesc alegerile din 11 iulie. Documentele au fost trimise de Igor Dodon către Chaika. Am verificat datele, iar ceea ce urmează să dezvăluim sunt rezultatele eforturilor noastre de a corobora informațiile din diverse surse. Vom dezvălui mecanismele inventate de Partidul Socialist din Moldova și de aliatul său comunist pentru ultima etapă a campaniei electorale, cu implicarea și aprobarea directă a Moscovei. Unele evenimente care vor avea loc înainte de 11 iulie, precum și după alegeri ar putea fi explicate prin dovezi pe care ancheta noastră le-a scos la iveală” , mai este precizat în materialul jurnalistic.
Euroreporter mai scrie că Blocul electoral Comuniștii și Socialiștii au planificat cheltuieli pentru campania electoralăâ, nemijlocit ziua alegerilor, suma de 91 927 575 de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 4 275 701 EUR: „În momentul în care documentele au intrat în posesia noastră, BECS nu deținea întreaga sumă pentru campanie (avea doar 39 345 000 MDL, aproximativ 1 830 000 EUR). Pentru a acoperi toate costurile necesare, BECS avea nevoie de o sumă suplimentară de 65 482 575 MDL (3 045 701 EUR)”.
Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor este organizat după modelul sovietic, cu organizații centrale, ramuri teritoriale și un set strict de activități electorale. Planul lor de acțiune împarte Republica Moldova în cinci zone geografice (Nord, Sud, Centru, Găgăuzia și Chișinău ). În fiecare regiune, echipele mobile sunt active și corturile campaniei sunt instalate. Cheltuielile suportate sunt: canvassing (panouri publicitare, bannere, pliante, postere și ziare), mass-media „clasică” (spoturi electorale radio și TV) și social media. Am observat că printre activitățile planificate s-a numărat marșul din 4 iulie care a avut loc la Chișinău și mai multe concerte muzicale, care vor avea loc în 25 de orașe. Concertele ocupă majoritatea bugetului alocat, ajungând la un cost de 300 000 EUR. Pe al doilea loc este costul pentru tipărirea celor 3 milioane de pliante pe care BECS le-ar fi tipărit în campania electorală. Totalul comunisto-socialist ajungând la 4 875 701 EUR iar la momentul în care documentele scurse au intrat în posesia Euroreporter, BECS avea cheltuit 3 045 701 EUR.
Pe lângă asta Dodon i-a raportat lui Chaika activitățile electorale desfășurate în perioada 1 mai – 21 iunie.
Conform Legii din R.Moldova, este obligatoriu ca concurenții electorali să declare sursele utilizate pentru finanțarea campaniilor lor. Conform unei reguli aprobate prin decizia Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova nr. 2704 din 17 septembrie 2019, partidele politice trebuie să depună rapoarte periodice și să respecte un anumit format standardizat privind sumele de bani pe care le cheltuie în campaniile electorale. După cum demonstrează pagina web a Comisiei Electorale Centrale, cel mai recent astfel de raport de la BECS a fost depus la 2 iulie, potrivit Euroreporter.
Contactat de Deschide.MD, Igor Dodon a declarat că acest material este încă un fake.
Capturi din raportul de cheltuieli pe care l-ar fi transmis Dodon lui Ciaika – perioada 1 mai – 21 iunie
Jurnaliștii mai spun că pentru a cumpăr 30 000 de voturi din regiunea transnistreană au fost planificați 1 milion de euro plus în 1,5 milioane euro pentru manipularea unor votanți, observatori sau agitație în ziua alegerilor.
Întreaga investigație poate fi urmărită aici
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.