Acasă Economic Băncile moldovenești, obligate să prezinte rapoartele privind ILAAP

Băncile moldovenești, obligate să prezinte rapoartele privind ILAAP

0

În 2022, pentru prima dată, băncile moldoveneşti vor fi obligate să prezinte Băncii Naţionale (BNM) rapoartele privind procesul de evaluare a adecvării lichidităţii interne (ILAAP). Despre acest lucru a menționat guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, într-un interviu acordat pentru Infotag, ILAAP este un factor important în procesul de monitorizare, analiză şi evaluare a activităţilor băncilor.

„În cadrul acestui proces, vor fi evaluate fiabilitatea, eficienţa şi completitudinea lichidităţii bancare şi a sistemului de gestionare a riscurilor financiare”, a spus guvernatorul băncii.

Potrivit acestuia, pentru a acorda în continuare prioritate dezvoltării sectorului bancar, BNM, în calitate de autoritate de reglementare, va continua să ia măsuri pentru îmbunătăţirea cadrului normative ce guvernează activitatea bancară, pentru menţinerea fiabilităţii şi a credibilităţii sectorului.

Autoritatea de reglementare va trebui să elaboreze acte normative în contextual evaluărilor bazate pe modele interne de rating ale băncilor.

„Astfel, cadrul normativ va fi ajustat şi completat cu prevederi referitoare la tratamentul riscului de credit, cu abordarea modelelor interne de rating respectiv. Aliniere în continuare cu cerinţele şi practica supravegherii bancare internaţionale va duce la consolidarea permanentă a sectorului bancar”, a spus Armaşu.

Guvernatorul BNM consideră că acest lucru va crea condiţii prealabile pentru creşterea nivelului de încredere în sistemul bancar, precum şi calitatea serviciilor furnizate clienţilor de către băncile autohtone.

„Băncile îşi vor dezvolta în continuare produsele şi serviciile electronice pentru a corespunde cerinţelor pieţii. Vor continua automatizarea a proceselor interne, care va asigura minimizarea riscurilor asociate acestor procese”, a concluziona guvernatorul BNM.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.