Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a publicat detalii despre investiția sa în Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG), activ strategic și singura cale de ieșire la mare pentru Republica Moldova. Banca descrie detaliat contribuția sa la acest proiect, care a început în 1995, cu un pachet financiar de 27,5 milioane de dolari, constând dintr-un împrumut și din investiții de capital, oferite companiei mixte Terminal SA, care a încheiat un acord de concesiune cu Guvernul Republicii Moldova în vederea construirii și exploatării Portului Giurgiulești, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.
De ce BERD nu a primit aprobare de la Guvern pentru preluarea Danube
Angajamentul BERD a continuat cu o serie de restructurări financiare complexe, pentru a ajuta proiectul să depășească o serie de dificultăți, inclusiv retragerea investitorilor inițiali și venirea grupului Azpetrol.
Banca susține că din 2014 operatorul portului Giurgiulești, cunoscut acum ca Danube Logistics SRL, compania sa mamă olandeză și, indirect, BERD au fost supuse diferitor acțiuni.
Instituția susține că pentru a asigura activitatea portului și pentru a proteja interesele sale financiare, a devenit singurul proprietar legal efectiv al operatorului portului Giurgiulești la 7 mai 2021, iar prin această achiziție BERD își propune să promoveze continuarea activității portului și să atragă investitori internaționali, pentru a sprijini și dezvolta în continuare acest obiectiv de infrastructură.
Totodată, BERD neagă faptul că a cumpărat portul știind că dreptul de proprietate asupra acestuia este în litigiu, susținând că un litigiu în acest sens a fost deja examinat și soluționat irevocabil de către instanțele din Olanda și din Moldova.
„Ceea ce se întâmplă la moment este o tentativă de a stinge o pretinsă pretenție personală față de Thomas Moser, prin utilizarea – incorectă în opinia BERD ca prim beneficiar economic de facto, – a activelor și a părților sociale ale Danube Logistics deținute în proprietate de Danube Logistics Holding BV”, mai afirmă Banca.
BERD spune că nu a privatizat portul și nici nu a primit o aprobare de la Guvern pentru preluarea operatorului Danube.
„Acordul de investiții nu cere o astfel de aprobare. Articolul 13.1 din Acordul din 2004 cere aprobarea Guvernului în cazul cesiunii de către orice parte a drepturilor și/sau obligațiilor sale, nu în cazul schimbării controlului. Danube Logistics nu a transferat niciunul dintre drepturile sau obligațiile sale. Danube Logistics rămâne parte contractantă la Acord și, prin urmare, articolul 13.1 nu este incident situației”, consideră Banca.
BERD: Valoarea tranzacției este confidențială
Cât despre faptul că tranzacția a avut loc în Cipru, BERD explică, că atunci când face investiții, este ghidată de impactul pe care îl creează în țările sale de operațiuni, iar prin achiziționarea beneficiarului final, înregistrat în Cipru, al unui operator portuar din Moldova, BERD contribuie la dezvoltarea infrastructurii-cheie din Moldova.
Pe de altă parte, BERD neagă că a plătit doar 1.000 de euro pentru port, iar extrasul din registrul comercial din Cipru arată valoarea nominală a acțiunilor Thomo Invest Ltd, fostul proprietar indirect al Danube Logistics, care a fost achiziționată de BERD la 7 mai 2021.
„Valoarea tranzacției este diferită și rămâne confidențială”, mai afirmă Banca.
Instituția neagă și informația că ar fi depus documente falsificate pentru înregistrarea preluării portului/exercitarea silită a gajului și își rezervă dreptul de a lua măsuri legale, dacă și când este necesar, împotriva oricărei acuzații defăimătoare, false sau calomnioase.
Cât despre faptul că Procuratura a deschis un dosar penal care investighează utilizarea unui document fraudulos, BERD susține că nu a fost informată despre deschiderea unui astfel de dosar.
BERD este deținută de 69 de țări – inclusiv Republica Moldova – precum și de Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții. Cu investiții cumulate de 1,4 miliarde de euro până în prezent, BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.