Începând cu 1 octombrie 2021, ar putea începe să funcționeze conform detinației gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, prin el urmând a fi livrate gaze din România în Republica Moldova. Despre aceasta susține Ion Sterian, șeful companiei Transgaz, operatorul sistemului de transport gaze din România, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.
Aceasta dacă până la sfârșitul lunii august-începutul lunii septembrie 2021, vor fi finalizate și stațiile de comprimare a gazelor Onești și Gherăiești din România, menite a permite exportul de metan în Republica Moldova și implicit înlocuirea rutei ucrainene cu cea românească, la transportul/tranzitul de gaze ruseşti în Republica Moldova.
De la 1 octombrie 2021 ar putea începe importul din România
“Suntem în discuții cu Moldovagaz. Odata cu cele 2 stații (de comprimare a gazelor n.r.) de la Onești și Gherăiești se va finaliza și gazoductul Onești-Gherăiești-Letscani care se-ntregește cu gazoductul Ungheni-Chișinău și de la 1 octombrie, între 4,5 și 6 milioane metri cubi (pe zi, probabil – n.r.), vor merge către Republica Moldova pentru a asigura consumul de gaze pe partea de Chișinău, care este cel mai mare consumator de gaze din Republica Moldova”, a declarat Ion Sterian, directorul Transgaz, citat de Profit.ro.
Potrivit lui Sterian, compania are cereri, din partea autorităţilor reprezentate prin Moldovatransgaz (companie controlată de Moldovagaz, respectiv Gazprom), de a depozita gaze în România.
„Şi va fi o întâlnire, Romgaz, Transgaz, Modovagaz și nu în ultimul rând Depogaz, pentru că, după legislația din Republica Moldova, partea de înmagazinare este 20% din consumul lor total anual și va acoperi vârfurile de consum pentru Republica Moldova”, a afirmat şeful Transgaz.
Când gazul rusesc va fi înlocuit cu cel românesc
De notat că Republica Moldova, are un consum anual de peste trei miliarde de metri cubi de gaze, din care circa două miliarde metri cubi revin regiunii separatiste, acolo aflându-se doi mari consumatori: Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (cu un consum de circa un miliard de metri cubi) şi Uzina Metalurgică de la Râbniţa.
Gazul care va ajunge în Republica Moldova va fi tot gaz rusesc, și nu unul achiziționat de la producători români, pentru că încă nu există suficiente capacităţi de producţie a gazelor.
De exemplu extracţia de gaze din zăcămintele offshore din Marea Neagră în cantităţi mari va începe cel mai degrabă în anii 2024-2025.
“Aștept cu mare interes ca acei concesionari din Marea Neagră să vină cu decizia de investiție”, a spus șeful Transgaz, precizând că, pentru a putea declanșa lucrările la gazoductul Tuzla-Podișor, menit să preia în SNT gazele din Marea Neagră, inițial, este nevoie de cerere de rezervare de capacitate de intrare și ieșire din sistemul național de transport al gazelor.
Sterian se declară optimist și speră că “undeva în septembrie-octombrie” va semna ordinul de începere a lucrărilor pentru consorțiul care a câștigat licitația pentru gazoductul Tuzla-Podișor, care va asigura conexiunea cu gazoductul Isaccea-Negru Vodă (prin care anterior trecea gazul rusesc pe fostul coridor transbalcanic – n.r.) şi cu conductele ce vor transporta gazul din Marea Neagră.
În prezent, prin Ucraina, pe fostul coridor transbalcanic, mai tranzitează doar gazul destinat alimentării Republici Moldova, iar de la 1 aprilie 2021, toate statele din regiune inclusiv România importă gaz rusesc prin TurkStream.
Menţionăm că Transgaz deţine în Moldova companiile Eurotransgaz şi Vestmoldtransgaz şi a finanţat în anii 2018-2020 construcţia segmentului Ungheni-Chişinău din conducta Iaşi-Ungheni-Chişinău ce asigură interconexiunea dintre sistemul gazier românesc cu cel moldovenesc.
Pe de altă parte Moldovagaz este deținută în proporție de 50% de Gazprom, de 35,3% de Guvernul Republicii Moldova și de 13,4% de autoritățile separatiste din Transnistria.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.