La un an de la căderea regimului Plahotniuc, oamenii susțin că în Republica Molodva nu s-a schimbat nimic, cei mai în vârstă se plâng de venituri mizere și de faptul că sunt sfâșiați de dorul copiilor și nepoților care au fost nevoiți se plece peste hotare, iar tinerii sunt tot mai dezamăgiți de ce se întâmplă în RM și vor să emigreze.
Astăzi se împlinește un an de la evenimentele care au dus la căderea guvernării PDM. Pe 8 iunie 2019, pe ultima sută de metri, PSRM și Blocul ACUM au semnat un acord de „înțelegere politică temporată” și au votat Guvernul Sandu. La câteva luni, majoritatea parlamentară PD și PSRM au demis Guvernul Sandu și au învestit un alt Guvern, în frunte cu Ion Chicu. În urma evenimentelor din 8 iunie 2019, oligarhul Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au părăsit Republica Moldova, iar până astăzi cei doi nu au fost aduși în fața justiției. Jurnal.md a realizat un sondaj cu oameni de rând, care susțin că timp de un an nu au simțit schimbări în niciun domeniu.
Nadia Popovici, profesoară: „Dodon nu are niciun merit la plecarea lui Plahotniuc și Șor, la fel cum nici alți lideri politici”
„E un an de când Plahotniuc nu se află fizic în RM. Dar el a fost mereu prezent în politica RM, de la distanță a coordonat activitatea în interiorul PD. Același lucru și cu Șor. Pe tot parcursul acestui an, Plahotniuc l-a condiționat și l-a presat pe Dodon, pentru faptul că l-a făcut președinte și pentru acțiunile ilegale precedente. În acest an, Dodon a intensificat și mai mult influența Rusiei asupra politicii RM. Faptul că PRO Moldova și Partidul Șor sunt la moment în opoziție e doar o iluzie, un joc. După ce Dodon a tras pe sfoară ACUM și și-a întărit poziția, la moment e în luptă cu PD și nemijlocit cu Plahotniuc, care îl condiționează la maxim. Dovada e că nu se fac investigații la furtul miliardului, nu se apelează la SUA pentru extrădarea lui Plahotniuc, dosarul lui Șor bate pasul pe loc, nu se fac reforme în justiție etc. Deci, în acest an fără Plahotniuc, politica s-a înămolit și mai mult. Situația economică a rămas la fel de critică (excluzând perioada pandemică). Unicul lucru pozitiv – s-a slăbit dictatura la nivel social, lumea se simte mai liberă de a vorbi, de a critica. Dodon nu are niciun merit la plecarea lui Plahotniuc și Șor, la fel cum nici alți lideri politici. Meritul decisiv a fost din exterior, influența ambasadorului SUA, apoi UE și Rusia.”
Valeriu Zaporojan, activist civic, Chișinău: „Am schimbat un rău pe alt rău”
„Nu s-a schimbat nimic, căci am schimbat un rău pe alt rău. Dar și să fi rămas ACUM la guvernare, la fel nu se schimba nimic. Sunt total impotenți, ca și guvernare sau opoziție, cu toate că am avut așteptări de la ei. Am devenit foarte sceptic față de statul nostru. Nu se va schimba nici peste 50 de ani nimic căci problema nu e în cei ce conduc dar în noi, poporul. Suntem fricoși, lași și fără demnitate.”
Natalia Buzuleac, casnică, Glodeni: „Îi văd pe la televizor pe politicienii noștri bine îmbrăcați, mașini scumpe, vacanțe, dar eu uneori nu știu ce să le pun copiilor pe masă de mâncare”
„Ce s-a schimbat? Eu nu văd schimbări de mulți ani. Nu mă pricep în politică, dar pe zi ce trece e tot mai greu să trăiești în Republica Moldova. Îi văd pe la televizor pe politicienii noștri bine îmbrăcați, mașini scumpe, vacanțe, dar eu uneori nu știu ce să le pun copiilor pe masă de mâncare. Ei promit multe, mai ales înainte de alegeri, pe urmă uită de noi. Acum cu boala asta, frica de sărăcie e și mai mare. Peste hotare la muncă nu putem pleca, acasă nu avem unde lucra, dar cei de la guvernare numai la noi nu se gândesc.”
Olesea Tabarcea, specialist în drepturile omului/asistență juridică gratuită păturilor social-vulnerabile și educație juridică/abilitarea juridică a populaței, regiunea Nord: „Unde mergem? Idee nu am”
„Schimbarea este una negativă. Multe proiecte sociale au fost amânate aau modificate. Unde mergem? Idee nu am. Stăm pe loc și stricăm relațiile cu Uniunea Europeană. Cel mai rău ce se întâmplă este gestionarea proastă a situației cu COVID-19, achiziții publice truncate și prestația personală a președintelui lasă de dorit.”
Radu Moscaliuc, fost profesor de istorie, Chișinău: „S-a jucat șah de mai-marii lumii”
„A fost o alianță de conjunctură unde nu prea s-au luat în seamă doleanțele lui Dodon, nici ale Maiei. Aici s-a jucat șah de mai-marii lumii. Schimbări spre bine? Numai una, am scăpat de un aliaj mafioto – olgarhic bine organizat. Dodon își asumă toate meritele pentru fuga lui Plahotniuc și Șor? Dacă-i din romi, face tot ca țiganul, ponturi și vorbe goale.”
Ala Revenco, activistă civică, Chișinău: „Republica Moldova nu merge pe o cale deloc benefică”
„Cea mai simțită schimbare este că a dispărut presiunea politică, care era aproape dictatorială, oamenii se simt mult mai liber. Reieșind din faptul că avem foarte puține schimbări în acest an, consider că oportunitatea acelei perioade nu a fost valorificată, iar Republica Moldova nu merge pe o cale deloc benefică, când politicienii preferă să calce repetat pe aceleași greble, în loc să învețe rapid lecțiile, eșecurile comise anterior. Cred că cea mai mare dezamăgire a multor cetățeni este divizarea și cearta partidelor de dreapta, iar din această cauză credibilitatea clasei politice în RM a scăzut foarte mult.”
Elena Stanțier, pensionară, Fălești: „Eu nu văd nicio schimbare, se fură cum se fura”
„Ei și ce dacă a fugit Plahotniuc cu Șor? Nu s-a schimbat mare lucru, a rămas un Dodon, care ne vinde rușilor. Un președinte care trăiește și se distrează pe spatele poporului. Eu nu văd nicio schimbare, se fură cum se fura, iar noi cei de la sate supraviețuim cu o pensie mizeră și zilnic vărsăm lacrimi amare de dorul copiilor și nepoților care au fost nevoiți să plece în alte țări pentru o viață mai bună.”
Doru Ciobanu, ONG-ist, Cimișlia: „A crescut dorința de a face actele și a pleca”
„Nicio diferență. Eu nu privesc și nu citesc știri. Colegii îmi mai povestesc. Real nimic nu s-a schimbat. A crescut dorința de a face actele și a pleca. Copiii au crescut și cerințele sunt mai mari. E ca la Căpitan America versus Hydra – tai un cap și cresc altele două în loc.”
Cristi Pascari, chelner, Ungheni: „Suntem nevoiți să lăsăm casele, părinții și să fugim la muncă peste hotare”
„Nu s-a schimbat nimic în acest stat, cum doream acum cinci ani în urmă să fug de aici, dorința mea astăzi este și mai mare. Politicienii se mănâncă între ei ca niște câini în Guvern, Parlament, pe la televizor, se lăfăie în bogății și lux, iar noi nu avem unde lucra, suntem nevoiți să lăsăm casele, părinții și să fugim la muncă peste hotare.”
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.