Acasă Economic Guvernatorul BNM: Indicatorul de levier va ajuta băncile să reducă pierderile

Guvernatorul BNM: Indicatorul de levier va ajuta băncile să reducă pierderile

0

Utilizarea indicatorului de levier va ajuta băncile moldoveneşti să gestioneze mai prudent riscurile şi să reducă la minimum pierderile de capital neprevăzute, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Octavian Armaşu. Guvernatorul BNM explică ce este indicatorul nivelului de îndatorare.

Potrivit Infotag, într-un interviu acordat revistei Bănci & Finanţe, el a reamintit că regulamentul privind efectul de levier pentru bănci a fost aprobat de autoritatea de reglementare în decembrie 2020.

„Acest indicator a fost introdus suplimentar la rata fondurilor proprii care este esenţială pentru a asigura fonduri proprii suficiente de a acoperi pierderile neaşteptate”, a spus el.

Vorbind despre priorităţile BNM în supravegherea băncilor, guvernatorul a subliniat că autoritatea de reglementare va continua procesul de introducere a actelor normative pentru punerea în aplicare a recomandărilor Basel III.

„În viitorul apropiat, BNM va acorda mai multă atenţie analizei guvernanţei interne în bănci şi modalităţii determinării necesarului de capital intern, a practicilor de creditare ale băncilor, pentru a asigura că acestea continuă a fi solide şi conforme cu reglementările în vigoare şi cu profilul de risc, precum şi cu riscul asociat tehnologiilor informaţiilor şi comunicaţiilor şi să asigure nivelul de securitate corespunzător”, a spus Armaşu.

Conducerea instituţiei consideră că după ce BNM va prelua, pe 1 iulie 2023, funcţia de reglementare a activităţii anumitor actori ai pieţei financiare (instituţii de credit nebancare şi companii de asigurări „I.”), acest fapt va avea un impact pozitiv şi asupra sectorului bancar din punct de vedere al cunoaşterii riscurilor sistemice.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.