Rusia trebuie să-și îndeplinească angajamentul de retragere a trupelor sale din stânga Nistrului, precum și armamentul de la Cobasna. Declarațiile îi aparțin președintelui R. Moldova, Maia Sandu, care susine că poziția în acest sens nu s-a schimbat, chiar dacă fostul președinte Igor Dodon s-a ferit să o spună rușilor.
Potrivit Maiei Sandu, este nevoie de o nouă abordare în cadrul formatului de negocieri „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean.
Astfel, e necesar un plan concret cu privire la procesul de reintegrare, cu obiective foarte clare.
Mai mult, șefa statului a precizat că problema transnistreană trebuie să fie rezolvată în mod pașnic, cu respectarea integrității teritoriale și în condițiile unui stat funcțional.
„Să nu ne preocupăm de rezolvarea doar a anumitor probleme ad-hoc. Este nevoie de un plan clar, ce înseamnă reintegrarea țării, cu obiectiv foarte clar.
Pașii mici nu au reprezentat niște pași care duc spre reintegrare… Noi avem nevoie de o strategie privind procesul de reintegrare, care să fie împărtășită la nivel de societate.
Trebuie să se știe etapele acestui proces. Obiectivul final să fie foarte clar – reîntregirea republicii și crearea condițiilor egale pentru toți cetățenii R. Moldova”, a subliniat șeful statului, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Referindu-se la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova, Maia Sandu a afirmat că rușii se prefac că au uitat poziția oficială a Chișinăului.
Fostul președinte Igor Dodon s-ar face vinovat de acest lucru, pentru că a tăcut cu privire la această chestiune.
„Pe perioada mandatului precedentului președinte nu s-a prea spus poziția oficială a R. Moldova și anume că trupele ruse trebuie retrase de pe teritoriul statului.
Probabil că cei de la Moscova au uitat care este poziția oficială a R. Moldova. Am auzit care este poziția Rusiei.
Din păcate, această poziție nu s-a schimbat. Pe lângă aceasta, mai avem problema armamentului de la Cobasna, care reprezintă un pericol și sper că o să putem să ajungem la o înțelegere destul de repede, așa încât să putem lichida destul de repede acel armament și să nu existe acel pericol pentru localitățile din jur. Pericolul este foarte mare”, a adăugat Maia Sandu.
Președinta a mai dezvăluit că, deocamdată, nu are planificată o vizită la Moscova, chiar dacă pe agendă s-au acumulat mai multe probleme.
„Până acum am mers în câteva călătorii în Vest, am și alte invitații până la sfârșitul acestui an. Cu Moscova încă nu am ajuns la o discuție despre o eventuală vizită.
Noi suntem deschiși, mai ales că avem probleme serioase pe agendă. Avem o agendă complexă. Sunt lucruri care se discută la nivel diplomatic. Vizitele pe care le-am făcut au fost făcute la invitația omologilor mei din alte țări”, a conchis Maia Sandu.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.