Curtea Supremă de Justiție a publicat hotărârea din 7 mai 2020, prin care a respins, drept inadmisibil, recursul în anulare declarat de avocații lui Veaceslav Platon în dosarul în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare.
Magistraţii au atestat că nu se constată vreun viciu fundamental sau erori de drept la condamnarea lui veceaslav Platon.
Potrivit CSJ, ,,conținutul recursului în anulare se rezumă la critici cu privire la repartizarea ilegală a dosarului către judecătorul Budeci Vitalie în prima instanță; critici cu privire la faptul că judecătorii din instanța de apel nu aveau dreptul de a examina cauza în urma ridicării sechestrului, deoarece și-au expus opinia asupra unei solicitări indicate în cererile de apel, până la luarea unei decizii; critici cu privire la examinarea procesului în ședințe închise; argumente cu privire la dezacordul privind înlăturarea inculpatului Platon Veaceslav din ședința de judecată și examinarea cauzei în lipsa acestuia; dezacordul cu privire la înlăturarea avocaților din proces, referitor la lipsirea lui Platon Veaceslav de dreptul de a face cunoștință cu materialele cauzei penale, etc.”
Totodată Colegiul penal reține, că încadrând faptele săvârșite de către inculpat, instanțele de judecată în mod corect au apreciat probele administrate în cadrul urmăririi penale, potrivit cărora mijloacele financiare sustrase de către inculpat din BC „Banca de Economii” SA au fost direcționate pentru stingerea creditelor de la BC „Victoriabank” SA a companiilor „INFOART INTERNATIONAL” SRL, „NEGHINA COM” SRL, ÎCS „CRISTAL IMPEX” SRL, „SEMGROUP SYSTEMS” SRL ȘI „BOGDAN AND CO” SRL, în perioada lunii decembrie 2011.
Se face referinţă la numeroase companii, dar este menţionată şi compania Zenit Management LP, despre care avocaţii lui Platon, dar şi el personal susţineau că ar fi gestionată de Ilan Şor.
În opinia Colegiului penal, instanțele de judecată corect au încadrat acțiunile inculpatului, reieșind din limitele învinuirii înaintate, iar faptul că organul de urmărire penală și acuzarea, fiind investite prin lege, cu dreptul de a examina minuțios toate aspectele învinuirii aduse condamnatului, au ajuns la concluzia că acțiunile altor persoane în realizarea laturii obiective a infracțiunii nu schimbă situația juridică a condamnatului, este o competență și prerogativă a acestora și ține de metodele tactice de înfăptuire a urmăririi penale întru atingerea scopului procesului penal.
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat la 18 mai, curent, că dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Vlad Plahotniuc.
Continuarea o citiți pe zgd.md.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.