Noi remanieri în Procuratura Generală! De această dată, șeful instituției, Alexandr Stoianoglo solicită lichidare Direcției cooperare internațională și integrare europeană. Potrivit acestuia, menținerea aceste Direcții nu este justificată, neavând o explicație plauzibilă nici sub aspect managerial. Un demers în acest sens a fost înaintat Consiliului Superior al Procurorilor, în data de 17 iunie curent.
Potrivit actului intrat în posesia portalului SafeNews.md, Procurorul General Alexandr Stoianoglo solicită următoarele modificări:
1. Direcția cooperare internațională și integrarea europeană – se lichidează.
2. Secția asistență juridică internațională trece ca subdiviziune distinctă în cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică.
3. Secției protocol, cooperarea internațională și integrare europeană va funcționa ca subdiviziune structurală în subordinea Procurorului General.
Procurorul General susține că în rezultatul remanierelor, operarea cărora se propune, numărul total al funcțiilor de procuror și funcționari publici, cu excepția a 3 funcții de procuror-șef, nu vor suferi modificări.
4. Alexandr Stoianoglo solicită și comansarea Secției politici, reforme și management al proiectelor și Secției analiză criminologică, avizare și propuneri de legiferare, ambele din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății, și crearea unei singure subdiviziuni – Secția elaborări normative și politici instituționale.
Astfel, se propune lichidarea unei funcții de procuror-șef și reducerea a 2 unități de funcționari publici, inclusiv a unei funcții de consultant al procurorului și o fucție de specialist principal.
Intâmplător sau nu dar una din aceste secții a căror fuzionare este preconizată, în prezent este condusă de un procuror care a contestat rezultatele concursului la funcția de Procuror General.
5. Stoianoglo propune ca funcțiile de procurori pentru misiuni speciale să fie reduse la două unități.
6. Din contul funcțiilor disponibilizate, Stoianoglo solicită instituirea Secției cauze excepționale în subordinea Procurorului General.
Asrfel spus, prin crearea în cadrul Procuraturii Generale a secției ce se va ocupa de exercitarea urmăririi penale, se afectează reforma organelor procuraturii care prevedeau ca Procuratura Generală să nu efectueze anchete proprii.
Prin urmare, crearea unei subdiviziuni speciale în urmărire penală presupune ca acest fapt va fi o regulă și nu o excepție precum a fost planificat în conceptul de reformare.
Mai mult, crearea acesteu structuri de urmărire penală în cadrul PG permite retragerea și dispunerea efectuării urmăririi penale acestei subdiviziuni în mai multe cazuri, decât ar fi necesar pentru asigurarea obiectivității și imparțialității și contrat competențelor procuraturilor specializate.
Experți din domeniul justiției au declarat pentru SafeNews.md că ”Schimbarea de structură are tentă mai mult a unei mișcări de PR.
Probabil în disperare și fiind huiduit permanent pentru inacțiune și partizanat, Procurorul General prin aceste acțiuni de pseudo reformare încearcă sa sustragă atenția de la insuccesele catastrofale ale Procuraturii pe care o conduce. Această concluzie cu ușurintă poate fi dedusă din faptul că acțiunea este una făcută în graba, iar demersul este unul absolut neargumentat.
Dar aceasta este “cartea de vizită” a procurorilor din Republica Moldova – emiterea actelor neargumentate. Regretabil, dar acest cusur al procurorilor îl regăsim atât la conducerea instituției, cât și la gestionarea dosarelor.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.