Președintele Maia Sandu s-a arătat dezămăgită de activitatea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care nu ar fi înregistrat progrese cu privire la dosarele despre care acesta declara anterior ca fiind prioritare. Mai mult decât atât, șeful statului a subliniat faptul că lipsa interesului Procuraturii față de abuzurile care se comit acum de către gruparea lui Platon”, „trezesc mari semne de întrebare. Declarațiile au fost făcute publice în cadrul unei emisiuni televizate.
Potrivit Maiei Sandu, inacțiunile unor instituții ale statului, de fapt, le face complice: „Pentru acest lucru vor trebui să răspundă”.
„Noi am auzit de la domnul procuror general că se lucrează pe anumite dosare care vor ajunge în instanța de judecată. Înțelegem că sunt dosare complicate, dar trebuie să vedem progrese măcar pe unele dintre ele, dacă nu pe toate. Totodată, trezește mari semne de întrebare lipsa interesului Procuraturii față de abuzurile care se comit acum de către gruparea lui Platon”, a punctat ea.
Președinta Maia Sandu a comentat faptul că omul de afaceri Veaceslav Platon a fost achitat de instanță, în dosarul privind furtul miliardului.
„Pe acest om, Platon, există multe alte dosare. M-a mirat că decizia s-a dat într-o zi simbolistică, când exact doi ani în urmă Plahotniuc a părăsit țara. Dar dincolo de asta, știm că se încearcă să se facă presiuni și să se cumpere judecători. Există pericole că unii judecători își vor vinde deciziile, sau există pericole că se încearcă să se colecteze informații dubioase despre anumiți judecători, pe care să se faca presiuni. Este foarte important ca asemenea ilegalități să se termine. Inacțiunea unor instituții – le face complici și astept ca conducătorii acestor instituții să răspundă pentru aceasta”, a declarat Maia Sadu.
În cadrul aceleiași emisiuni, șefa statului a ținut să comenteze și informațiile potrivit cărora o grupare care ar avea legături cu Veaceslav Platon ar fi filal un judecător de la Curtea de Apel.
„Acolo unde nu reușesc să cumpere o decizie, încearcă să intimideze. Aici trebuie să intervină imediat instituțiile statului, să oprească aceste lucruri, pentru că este vorba despre foarte mulți bani, este vorba despre sistemul bancar pe care cu greu îl reabilităm. Este vorba despre sistemul de asigurări care a fost în mâini corupte de ani de zile”, a precizat Maia Sandu.
Precizăm că cel puțin patru persoane, cu antecedente penale, au fost reținute joi 16 iunie, de către procurori și ofițerii Serviciului Informații și Securitate, după ce ar fi pus la cale o schemă de filaj în interesele controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.
Majoritate dintre cei reținuți, sunt originari din raionul Căușeni, de unde este de baștină și Veaceslav Platon, și ar fi fost recrutați de unul dintre oamenii din anturajul controversatului om de afaceri.
Cei recrutați aveau misiunea să-l fileze pe unul dintre judecătorii de la Curtea de Apel, în gestiunea căruia se afla contestația Comisiei Națională a Pieții Financiare (CNPF), în dosarul Moldasig, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a emis o sentință prin care controversatul om de afaceri ar fi putut să-și recapete activele.
Mai mult, unul dintre cei vizați ar fi fiul unui administrator al unei companii off-shore conexată la Veaceslav Platon, care a deținut acțiuni la Moldincombank, iar o altă persoană din cele cinci are tangențe cu ASITO.
După apariția acestor informații în presă, PCCOCS a venit cu o notă informativă în care a anunțat despre descinderi și reținerea a cinci persoane care ar fi implicate într-un caz de „inviolabilitatea vieții personale a unui judecător”, dar nicio pomină despre „filaj” și cine ar fi organizatorii.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.
Dacă ar fi numai Stoianoglo şi numai cu cele de rezonanță. Cestiunea că Stoianoglo apără toți procurorii, refuză audierea cetățenilor. Au emis astfel de legi că un procuror nu poate fi tras la răspundere nici într-un caz. Dacă învinuirea adusă de cetățean procurorului nu corespunde în-tocmai celora enumerate în ”legea lor” însemnă că ”legislația nu prevede pedeapsă disciplinară” pentru învinuirea adusă, astfel activează Consiliul Superior al Procurorilor precum și Comisia disciplinară.