Platforma Demnitate și Adevăr organizează un nou protest în fața clădirii Guvernului în legătură cu situația critică de la Calea Ferată a Moldovei. Participanții la protest au solicitat achitarea salariilor angajaților, tragerea la răspundere a conducătorilor care au prejudiciat întreprinderea și au scandat „o Cale ferată, nu calea furată”.
„De câteva luni tot batem alarma despre criza de la CFM. În timp ce angajații nu primesc salarii cu lunile, șefii CFM sunt prinși cu trei milioane de lei și 100 000 de euro acasă și în oficii”, a menționat vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu.
Deputatul Alexandru Slusari a menționat că CFM a fost adusă în prag de faliment. La momentul actual datoriile la salarii sunt de circa 200 de milioane de lei.
„Calea ferată a servit drept „vacă de muls” pentru mai multe guvernări criminale, iar în perioada Plahotniuc schemele ilegale au fost aduse la perfecțiune. Dar, deși am făcut zeci de demersuri și a activat o comisie specială de anchetă, din 23 de dosare penale deschise de CNA, 20 deja au fost clasate. Acum s-au pornit niște percheziții, dar nicio persoană nu a fost reținută, pentru că justiția rămâne capturată. Ne aflăm la Guvern pentru că este vorba de o întreprindere de stat, o întreprindere strategică pentru care guvernul ar trebui să aibă un interes sporit, dar ea a fost transmisă în gestiunea APP, care este absolut dezinteresată în a soluționa criza”, a spus Alexandr Slusari.
Andrei Năstase a spuscă a discutat ieri la Ungheni cu angajații Căii Ferate de acolo și situația este dezastruoasă – oamenii nu au bani de pâine! Inga Grigoriu a făcut același lucru la Ocnița:
„Ultima dată când și-au ridicat salariile angajații de la Căile Ferate a fost decembrie 2020. Cum să trăiești 6 luni de zile fără un ban, find angajat la o întreprindere strategică a statului?! Cum mai rezistă acești oameni? Ei nu pleacă de la serviciu pentru că consideră că întreprinderea este bunul tuturor, al țării întregi. Un angajat de acolo mi-a zis: transmiteți-i noului director că nu a venit să readucă toți „schemarii” înapoi, ci să salveze întreprinderea. Rușine celor care s-au gândit doar la propriile interese, iar oamenii au fost abandonați!”
Amintim că anterior Comisia parlamentară care a investigat situația de la CFM a constatat că în ultimii zece ani întreprinderea a fost prejudiciată de circa un miliard de lei. Cifra datoriilor întreprinderii este de 837 de milioane de lei.
Fracțiunea parlamentară a Platformei DA a solicitat audierea noului director al Căii Ferate din Moldova, Oleg Tofilat, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe, dar acest lucru deocamdată nu s-a produs. Anterior PCCOCS a anunțat că a inițiat o anchetă în cazul CFM.
Vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, a nunțat, făcând trimitere la surse din cadrul Procuraturii că au fost efectuate percheziții la domiciliile și oficiile lui Iurie Topală, ex-director CFM, Grigore Condurachi, ex-vicedirector CFM, precum si la oficiile unor companii de expediție, ce aparțin: Pirlog M., Objelianskaia I., Godzin V., Balan D., Mitu E., etc. care ar fi implicate în deturnarea a circa 300 de milioane de lei a patrimoniului întreprinderii de stat CFM, prin intermediul companiilor offshore, în perioada anilor 2015-2019, când Plahotniuc controla Calea Ferată. În urma perchezițiilor la unele persoane ar fi fost găsite 3 milioane de lei și circa 100 de mii de euro.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.