Acasă Justiţie DOC// Explicațiile complicelui lui Statnîi și declarațiile avocatului despre interesele din spatele...

DOC// Explicațiile complicelui lui Statnîi și declarațiile avocatului despre interesele din spatele dosarului fostului procuror

0

Avocatul fostului procuror anticorupție, Roman Statnîi, care este pus sub învinuire pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, insistă pe nevinovăția clientului său și susține că în spatele acestui dosar ar sta atât interese economice, cât și interese de alt ordin care ar fi îndreptate asupra fostului șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari. Avocatul Sergiu Moraru a intrat și în posesia unei declarații semnate de Mukhmad Galaev, administrator al companiei „Natur Bravo”, catalogat de procurori drept complicele lui Roman Statnîi în procesul de deposedare de bunuri a fostului conducător al „Natur Bravo”, Evgheny Kheyman, transmite zdg.md.

„Tot ce este bazat pe acuzarea dl Statnîi, rezultă dintr-o declarație a doamnei Kheyman. Aceasta susține că a auzit de la soțul ei că lui i-a spus Galaev că acel dosar care s-a instrumentat în privința lui dl Kheyman și a fratelui său este la indicația directă a procurorului general și acesta, prin intermediul procurorului anticorupție, Viorel Morari, dă indicații dl Statnîi cum să acționeze și ce să facă dl Statnîi în acel dosar”, a declarat pentru ZdG avocatul lui Statnîi.

Potrivit Procuraturii, Galaev, prin intermediul procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, ar fi intrat în posesia bunurilor materiale ale fostului administrator al companiei, Evgheny Kheyman.

Acuzatorii de stat susțin că totul s-a întâmplat în anul 2018, atunci când Procuratura Anticorupție i-a deschis un dosar penal lui Kheyman, iar pentru „a-l ajuta” să-și rezolve problemele de ordin juridic, au intrat în posesia a practic tuturor proprietăților pe care acesta le deținea, în valoare de peste 1,8 milioane de euro.

Mukhmad Galaev precizează însă, la rândul său, că Kheyman a adus mai multe prejudicii companiei, iar atunci când a preluat administrarea companiei, l-a informat pe acționarul „Natur Bravo”, Zaourbek Sagaev, despre depistarea mai multor încălcări din partea fostului administrator. Galaev mai menționează că a fost împuternicit de acționarul companiei să se adreseze organelor de ordine în legătură cu acest fapt. Respectiv, în aprilie 2018, acesta s-a adresat la Procuratură, iar Kheyman a fost reținut pe Aeroportul Chișinău.

Tot Galaev spune că după reținere, Kheyman s-a oferit să rezolve problema în mod pașnic, iar procurorul Roman Statnîi nu a participat la discuțiile dintre cei doi, acesta comunicându-le că părțile pot conveni la un numitor comun. Respectiv, Kheyman s-ar fi obligat să respecte următoarele plăți:

  • achitarea către „Natur Bravo” a 75 de mii de euro
  • transmiterea către „Altai” a 340 de mii de euro
  • transmiterea în proprietatea lui Sagaev a unui apartament din Marea Britanie în valoare de 600 de mii de lire sterline
  • transmiterea două apartamente din Krasdnodar (Federația Rusă) estimate la 130 mii euro, dar și a unei case valorate la 300 de mii de euro.

Galaev susține că a convenit la această propunere cu soții Kheyman, care s-au oferit să acopere voluntar aceste plăți, iar după transferarea banilor și a proprietăților, acesta a constat că bunurile aveau o valoare mai mică decât cea declarată de Kheyman.

Pe lângă declarațiile că soții Kheyman au transferat benevol aceste active pentru a acoperi datoriile, Galaev mai precizează că în vara anului trecut i-a oferit și un împrumut lui Kheyman în valoare de 28 de mii de euro, care nu i-a fost însă întors.

Avocatul lui Statnîi, Sergiu Moraru, declară la rândul său că Kheyman și-a recunoscut în instanță vinovăția și că s-a angajat că recupereze prejudiciul invocat de Galaev, încheind o tranzacție de împăcare. Kheyman a fost ulterior condamnat în primă instanță, fiindu-i aplicată o amendă. Potrivit lui Moraru, acesta nu a respectat însă până la urmă sentința primei instanțe, care mai preciza că acesta nu trebuie să părăsească țara. Respectiv, pentru că Kheyman a părăsit teritoriul R. Moldova, procurorul Statnîi a raportat circumstanțele respective, iar procuratura a decis să conteste decizia primei instanțe ca ulterior, în martie 2019, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău, să îi schimbe pedeapsa în patru ani de închisoare, anunțându-l pe Kheyman în închisoare.

Apărătorul lui Statnîi spune că plângerea împotriva clientului său a parvenit anume în urma schimbării sentinței. Acesta precizează că fostul procuror anticorupție nu a comis nicio infracțiune și că soții Kheyman benevol au decis să recupereze prejudiciul cauzat.

Cât ține de transferarea proprietăților în timp ce Kheyman se afla în arest, avocatul precizează că soția acestuia deținea o procură, astfel încât aceasta s-a ocupat de înstrăinarea bunurilor pentru recuperarea prejudiciului, iar resursele financiare obținute din vânzarea bunurilor au fost ulterior transferate în bugetul „Natur Bravo”.

Sergiu Moraru mai precizează că acțiunile clientului său au fost examinate anterior în ordine disciplinară și nu s-a constat vreo încălcare: „Peste jumătate de an deja este arestat și se constată că a încălcat ceva”.

Acesta mai susține că în spatele dosarului ar sta atât interese economice, cât și de alt ordin.

„Este interesul de a reveni la domnul Morari și de a găsi temei pentru a-l reține a doua oară, dar și interesul de a-l persecuta pe domnul Statnîi. Anterior, procurorul general a făcut declarații pe marginea unor dosare alte dl Statnîi și a zis că a comis încălcări, dar nu a prezentat încă nicio încălcare”, declară avocatul Sergiu Moraru.

Magistrații au admis miercuri, 20 mai, demersul Procuraturii Generale de arestare pentru 30 de zile a fostului procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție, Roman Statnîi, învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat. Procuratura a mai precizat că l-a anunțat în căutare și pe conducătorul SA „Natur Bravo”, care, aflând din presă despre reținerea fostului procuror, s-a eschivat de la organul de urmărire penală.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.